Posušanka Jelena Protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja”

„Nebo i Zemlja“, naziv je zbirke poezije koju je Posušanka Jelena Protrka predstavila brojnoj publici u Kinodvorani Posušje. Ovo je prvo književno djelo proizašlo iz pera ove mlade i perspektivne djevojke, maturantice u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju.

O knjizi su govorili prof. don Ilija Drmić, kao i književnica Miljenka Koštro. Nakladnik knjige “Nebo i Zemlja” je ogranak Matice hrvatske u Imotskom, za nakladnika Milan Glibota. Urednik je Mladen Vuković, recenzenti su prof.Ilija Drmić, koji je ujedno i lektor, zatim i Miljenka Koštro i Ivana Markić, a za tisak je zaslužan Grafotisak Grude. Posebno treba naglasiti da je za naslovnicu i ilustracije u knjizi zaslužna Jelenina mlađa sestra, Marija Protrka. Zbirka poezije „Nebo i Zemlja“ sastoji se od sedam poglavlja, a pjesme su duhovne, domoljubne, pejzažne i misaone tematike.

Sve ono što ja jesam, utkala sam u ovu knjigu koju sada držim u rukama. Pune dvije godine moga pisanja poezije stale su u ovu knjigu i da mi je netko tada rekao da ću za dvije godine sjediti ovdje pred vama i predstavljati je, ja bih rekla da je nemoguće. Pogotovo iz razloga što sam ja dugo vremena skrivala svoje pjesme pa čak i od moje obitelji jer
na samom početku pisala sam za sebe.Poslije počela sam pisati i za druge i smatram da je to najljepše. Kada drugima darujete sve ono što je vama Gospodin dao, a to su osjećaji, misli i riječi. Tako je nastala moja zbirka poezije “Nebo i Zemlja”. Nisam razmišljala o izdavanju knjige dok sam još srednjoškolka, već sam to planirala ostaviti za svoje fakultetske godine. No, potaknuta riječima mog župnika don Ivice Borasa koji je rekao da je ovo grijeh ne dati ljudima, krenula sam u pripremu knjige, kazala je nazočnima autorica Jelena Protrka.

Sam naziv zbirke došao je spontano iako naočigled jednostavan, on ima svoje dublje značenje. Nebo je duhovna strana moje poezije, a Zemlja je sve ono što je na ovome svijetu. Knjiga je podijeljena na 7 poglavlja i to nije slučajnost. Kako je Bog stvarao Nebo i Zemlju šest dana, a sedmi se odmarao, tako se i sedmo poglavlje moje knjige zove “Zahvala Stvoritelju”. Zahvala za sve ono darovano. Moje dvije omiljene tematike su duhovnost i domoljublje. Ja rijetko razdvajam ta dva pojma jer smatram da su to dvije najveće vrijednosti moga naroda, a to sam prenijela i u svoje pjesme. Kada pišem o domovini pišem i o ovome kamenu odakle sam nikla. Moja Hercegovina je dio mene i ja sam dio nje. Također, kada budete čitali moje pjesme, moći ćete primijetiti kako neke od njih nose posvetu. Ja sam većinu svojih pjesama posvetila ljudima koji nisu uspjeli dočekati ovu moju zbirku poezije jer su sa Zemlje otišli u Nebo, istaknula je Jelena te zahvalila svima koji su na bilo kakav način pridonijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

U programu su sudjelovale Jelenine prijateljice Emanuela Karamatić i Gabrijela Begić, koje su sjajno interpretile nekoliko pjesama iz knjige, a ugođaj je upotpunila i Jelena Čamber sa izvedbama na klaviru.

posušanka jelena protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “nebo i zemlja” posušanka jelena protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “nebo i zemlja”

Post Posušanka Jelena Protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja” je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas