Posađeno “Drvo prijateljstva” u Mostaru: Djeca dvije osnovne škole zajedno

Mostar — Mostarski učenici i njihovi nastavnici posadili su u petak “Drvo prijateljstva” u dvorištu IV Osnovne škole kao simbol kulture tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama.

Riječ je o učenicima i nastavnicima IV Osnovne škole i Osnovne škole Ivana Gundulića koji već niz godina realiziraju zajedničke projekte koji promoviraju kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama te podržavaju partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja u Gradu Mostaru.

Direktorica IV Osnovne škole Seada Kuštrić i direktorica OŠ Ivana Gundulića Marija Jurčić složile su se da je ‘Drvo prijateljstva’ poruka osnovcima i tinejdžerima da je tolerancija i uvažavanje te bogatstvo različitosti u Mostaru i BiH nešto prelijepo.

Ova aktivnost je inače nastavak uspješne saradnje između ove dvije mostarske škole u okviru programa Nansen dijalog centra Mostar pod nazivom ‘”Nansen model obrazovanja’”.

Prema riječima Vernesa Volodera, projekt menadžera NDC Mostar, učenici, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola učestvujući u ovom programu imaju priliku učiti o izgradnji interkulturalnog razumijevanja, izražavanju vlastitih identiteta i uvažavanju različitosti, te nenasilnoj komunikaciji i mirnom rješenju sukoba.

“Tri obrazovna sistema koja su nastala kao rezultat ratnih djelovanja ne doprinose procesu izgradnje mira u postkonfliktnoj BiH. Nažalost, svjedoci smo da se djeca ne poznaju, a nastavnici s vremena na vrijeme organiziraju zajedničke aktivnosti. Također, svjedočimo da s vremena na vrijeme, posebno na mostarskim ulicama, imamo ulično nasilje, visok stepen nerazumijevanja i netolerancije. Upravo realizacijom ovih zajedničkih obrazovnih programa gradimo mostove između svih škola u Gradu Mostaru ali i šire”, rekao je Voloder.

  Modernizacijom sistema javne rasvjete Grad Mostar bi znatno uštedio

Ovom događaju su, između ostalih, prisudtvovali i ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžović.

Norveški ambasador Olav Reinertsen ustvrdio je kako je ovaj gest samo još jedna mala potvrda da je njihova (školska) saradnja s NDC Mostar jako korisna i da ‘otvara’ puno bolju budućnost.

“NDC radi na izgradnji povjerenja i tolerancije preko nacionalnih etničkih grupa. Upravo to želimo sa svim učenicima u cijelom svijetu, da postanu tolerantni građani u bilo kojem društvu”, poručio je ambasador.

Ministar Hadžović podsjetio je kako Nansen model obrazovanja predstavlja savremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama s ciljem izgradnje mira, kvalitetnijih međuetničkih odnosa i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

“NDC ulaže napore u integrirano obrazovanje, a upravo su djecu naša budućnost jer su oni ti koji će voditi ovu zemlju naprijed i u bolje sutra na kvalitetan način”, istakao je Hadžović.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi