More
  VijestiKulturaPolaganjem cvijeća počeli 58. Šimićevi susreti (VIDEO)

  Polaganjem cvijeća počeli 58. Šimićevi susreti (VIDEO)

  Poetskim kolažom i polaganjem cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića u Mostaru su počeli 58. Šimićevi susreti, koji će se ove godine zbog pandemije koronavirusa održati u skraćenom izdanju

  Cvijeće su položili članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), dok su iz Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti “Franjo Milićević” – Valerija Bago, Anita Ivanković i Ivan Dugandžić, te učenici Osnovne škole “Antun Branko Šimić”, čitali pjesme posvećene Antunu Branku Šimiću.

  – Danas priređujemo jedan homage Antunu Branku Šimiću u sklopu Književne srijede Društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne. Ovim počinju i ovogodišnji 58. Šimićevi susreti, koji su značajno reducirani u odnosu na ranije godine, upravo zbog ovih pandemijskih razloga – izjavio je predsjednik DHK HB Ivan Sivrić.

  Drugi dio Šimićevih susreta održat će se u petak, 28. svibnja, u Drinovcima i Peć Mlinima kraj Gruda.

  – U Drinovcima će biti zapaljena svijeća i položeno cvijeće na spomenike Antunu Branku i Stanislavu Šimiću, a nakon toga će u Peć Mlinima biti dodijeljena godišnja nagrada “Antun Branko Šimić” te nagrade za mlade pjesnike – kazao je Sivrić.

  Godišnju nagradu dodjeljuje DHK HB, a tri nagrade za mlađe naraštaje dodjeljuje Matica hrvatska Grude.

  Ovogodišnji, 58. Šimićevi susreti završit će nastupom pjesnika i izložbom učeničkih likovnih radova.

  Valerija Bago, jedna od predsjednica Kluba studenata, koji su danas čitali pjesme hrvatskih književnika posvećene A.B.Šimiću, kazala je kako joj je čast sudjelovati na manifestaciji posvećenoj tom iznimnom pjesniku.

  – Današnja manifestacija kao i svaka druga u Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne nama studentima je osobito značajna, posebice studentima književnosti. Stalno održavamo suradnju s DHK HB i iznimna nam je čast sudjelovati na ovakvim manifestacijama i nadopuniti njihov program svaki put kada nas pozovu da dođemo – kazala je Bago.

  Nakon polaganja cvijeća i poetskog kolaža, DHK HB će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstaviti književno stvaralaštvo dobitnika “Šimićeve nagrade” 2019. godine Jose Živkovića. U predstavljanju sudjeluju Tina Laco, Ivan Sivrić i Joso Živković, a voditelj tribine je Ivan Baković.

  Antun Branko Šimić je rođen 1898. u Drinovcima kod Gruda, BiH, gdje je završio pučku školu. Od 1910. polazio je u Širokom Brijegu franjevačku gimnaziju, 1913. godine nakratko boravi u Mostaru, a zatim odlazi u Vinkovce, gdje je završio četvrti i peti razred gimnazije.

  Zatim odlazi u Zagreb, gdje nastavlja školovanje. Dvije godine kasnije, kada pokreće časopis Vijavica, Šimić zbog propisa koji učenicima nisu dopuštali objavljivanje novina, prekida školovanje. Od tada se posvećuje književnosti, objavljuje članke i pjesme u brojnim časopisima (Grič, Kritika, Plamen, Hrvatska prosvjeta i dr.), te 1919. godine pokreće časopis Juriš.

  Godine 1924., kada pokreće i časopis Književnik, obolio je, te je u nadi izlječenja otputovao u Dubrovnik. Nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo, vratio se u Zagreb, gdje je ubrzo preminuo, u 27. godini života.

  “Pjesnici”, “Opomena”, “Smrt i ja”, “Moja preobraženja”, “Mladić”, “Zavodnik” samo su neke od Šimićevih najznačajnijih pjesama. Pročitajte jednu posvećenu ljubavi:

  Ljubav

  Zgasnuli smo žutu lampu

  Plavi plašt je pao oko tvoga tijela
  Vani šume oblaci i stabla
  Vani lete bijela teška krila

  Moje tijelo ispruženo podno tvojih nogu

  Moje ruke svijaju se žude mole

  Draga, neka tvoje teške kose
  kroz noć zavijore, zavijore

  Kroz noć
  kose moje drage duboko šumore
  kao more.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img