back to top

Pokreće se rasprava o novoj zastavi i grbu Federacije BiH

Federalni ministar pravde, Vedran Škobić, hitno je uputio Parlamentu Federacije BiH zahtjev za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je već 2006. godine utvrdio da Zakon o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine nije u skladu sa Ustavom i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 28. siječnja 2007., grb i zastava Federacije BiH su stavljani van snage zbog nepredstavljanja sva tri konstitutivna naroda u BiH. Od 14. lipnja 2007., grb i zastava Federacije su ukinuti i ne koriste se zvanično.

Parlamentu Federacije BiH je naloženo da uskladi ovaj zakon sa Ustavom Bosne i Hercegovine u roku od pola godine.

Ministar podsjeća da Vlada Federacije BiH planira raditi na izmjenama zakona o grbu i zastavi Federacije BiH još od 2011. godine. Međutim, uslov je bio da federalni parlament prethodno usvoji ove simbole.

Stoga, Federalno ministarstvo pravde nije u mogućnosti da pokrene proces izmjena budući da federalni Parlament nije obavio svoj dio posla.

Povjerenstvo Doma parlamenta Federacije BiH formirano 2011. godine nije obavilo aktivnosti za odabir novog dizajna, a federalni parlament nije poduzeo nikakve korake u vezi sa tim do danas.

Ministar Škobić je zatražio informacije o preduzetim aktivnostima kako bi se stvorili uslovi za pokretanje procesa izmjene spornih odredbi Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine.

U slučaju nedostatka aktivnosti, ministar je naglasio hitnost pokretanja neophodnih koraka kako bi se taj proces započeo.

Originalni članak je objavljen na Tomislav City portalu.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Popularno danas