Pogledajte top destinacije za odmor u BiH o kojima sanjaju milijuni stranaca

Kako bi motivirali građane da što više vremena provode u FBiH i upoznaju se s ljepotama zemlje te da barem dio godišnjih odmora potroše obilazeći kulturno-povijesnu baštinu BiH kupajući se u našim rijekama i jezerima i sudjelujući u adrenalinskim sportovima na domaćem terenu, Vlada FBiH ove se godine odlučila na vaučere pomoći, odnosno poticaja u visini od 200 KM svima onima koji izraze želju posjetiti turističke destinacije BiH, piše Večernji list BiH.

Iako domaćem stanovništvu to zvuči nevjerojatno, BiH je puna turistički primamljivih destinacija o kojima sanjanju milijuni stranaca.

Turistički potencijali BiH

Kako bismo olakšali izbor, donosimo neke od tih destinacija, dio njih je i mrežna stranica “Odmori u BiH” proglasila najpoželjnijima. Naravno, tu su još i brojni drugi skriveni prirodni te kulturni biseri kojima ova zemlja obiluje.

Među destinacijama koje bi trebalo posjetiti su četiri nacionalna parka u BiH – Una, Sutjeska, Kozara i Drina.

Mostar se već godinama, jednako kao i Sarajevo, prometnuo među najpoželjnije turističke destinacije ove zemlje. Posjet Mostaru ne podrazumijeva samo obilazak Starog mosta i uže jezgre – ovaj grad nudi mnogo više i od fantastične gastronomske ponude boravka na Neretvi i Radobolji. Tu je i šetnica na Fortici iznad Mostara. Staklena staza s metalnom konstrukcijom u obliku potkovice izdignuta je 15 m iznad tla i ukupne je duljine 42 m. A za one željne avanture nezaobilazna atrakcija je 570 m dug zipline s kojega se pruža nevjerojatan pogled na Mostar.

Baščaršija, katedrala Srca Isusova, Sebilj česma, Sahat kula, Gazi Husrev-begova džamija, Latinski ili Principov most… samo su neki od razloga za posjet Sarajevu, gradu u kojem se susreću istok i zapad ili mjesto gdje se sudaraju dvije kulture ili dvije tradicije.

  Demografska slika u BiH sve lošija

Prokoško jezero smješteno na oko 22 km udaljenosti od središta Fojnice, na planini Vranici, na gotovo 1650 m nadmorske visine izrasta u sve veću turističku atrakciju. Da biste došli do ovog prirodnog dragulja, morate prijeći oko 15-ak km makadamskog puta zbog čega nerijetki odustanu, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate da je vrijedilo.

Ponajviše zbog geografske određenosti Ljubuški se doima vrlo zanimljivom opcijom za putovanje vikendom. U blizini je vodopad Kravica čija je ljepota nadaleko poznata jer je izabran među 20 najljepših mjesta u Europi, a građani BiH za života ga moraju posjetiti kada već to čine milijuni inozemnih turista. U ovom gradu smješten je i najstariji muzej u BiH, zanimljiva tvrđava hercega Stjepana Kosače, rimski logor Bigeste i još mnogo toga što vrijedi vidjeti.

Neum, jedini bh. gradić na moru svake godine iznova privlači sve veći broj turista. Novoizgrađena cesta koja do ovog grada vodi preko Stoca prolaznike mami da obiđu i ovu malenu, ali kulturnom baštinom bogatu hercegovačku općinu.

Tu je i Ravno. Smješteno na putu prema Neumu, s jedne strane kamen i krš, s druge Hutovo blato i Popovo polje, a vaše oči upijat će svu ljepotu tog pejzaža. U Ravnom je i pećina Vjetrenica, naselje Zavala s dva nacionalna spomenika i ostaci nekadašnje pruge kojom je ordinirao čuveni “Ćiro”. Turističko naselje Ivanica autentično je kao nekadašnji “kaubojski grad” gdje su snimani kadrovi filma Winnetou.

  Federalni inspektori nadziru sigurnost plovidbe u Neumskom zaljevu

Za one koji više preferiraju odmor u planinama, preporučuje se posjetiti Livno. Na prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja danas galopiraju krda divljih konja, potomci pitomih koje su stanovnici livanjskih sela, nakon razvoja mehanizacije za obradu polja, pustili u divljinu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga ne čudi kako veliki broj domaćih i stranih turista dolazi uživati u prizoru divljih krda konja koji, kao malo gdje u Europi, žive potpuno slobodni u prirodi. Cincar je najveća planina s 2006 m nadmorske visine i ispod nje uglavnom obitavaju livanjski konji.

Blidinje, magični park prirode, nalazi se na sjeveru Hercegovine, a plijeni netaknutom prirodom, bogatom i raznovrsnom florom i faunom. Ova prirodna oaza prostire se na 358 km2 u podnožju planina Čvrsnice i Vrana i jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području BiH.

Vodopad u Jajcu neće ostaviti nikoga ravnodušnim, međutim, to nije jedino što nudi ovaj kraljevski grad. U Jajcu postoji 30 nacionalnih spomenika. Na svega 5 km od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, a svoj nastanak mogu zahvaliti transformaciji toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u BiH. Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje.

Ramsko jezero nerijetko se nađe na listi najljepših u Europi zbog čega vrijedi obići ovaj prirodni biser smješten između planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana.

Nezaboravan doživljaj je kupanje u slanim jezerima. Tuzla, koja je dobila ime po turskoj riječi za sol, može se pohvaliti činjenicom da na svom području ima čak tri slana Panonska jezera, čija voda ima ljekovita svojstva. Tuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal.

  Stanje u KS BiH malo bolje, ali i dalje alarmantno: Nastupi seniorskih selekcija još uvijek upitni

I Konjic i Jablanica nude mnoštvo sadržaja. Kupanje na Boračkom jezeru, pecanje na Glavatičevu, rafting na Neretvi ili posjet Titovom bunkeru samo su neke od ponuda.

Tu su i Čapljina, Međugorje, Grude… Mnoštvo je mogućnosti zbog kojih vrijedi iskoristiti Vladin vaučer i odmor provesti u BiH. Vaučer u iznosu od 200 KM dijelit će se preko internetskih platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete u FBiH.

Prema riječima resorne ministrice Edite Đapo, svatko tko plati karticom, dobit će vaučer od 200 KM, dok je najmanji paket 250 KM. Ovaj će program trajati dok se ne potroše 2 mil. KM koje je Vlada izdvojila.

Objava Pogledajte top destinacije za odmor u BiH o kojima sanjaju milijuni stranaca pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://www.tnt.ba
Alem je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija naše Grupacije. Voli da piše o svom poslu, marketingu, online zaradi i putovanjima.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi