More
  VijestiPočela nastava u HNK, u školskim klupama oko 24 hiljade đaka (VIDEO)

  Počela nastava u HNK, u školskim klupama oko 24 hiljade đaka (VIDEO)

  U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u ponedjeljak je počela nastava, a u školske klupe sjelo je oko 24 hiljade učenika.

  Potvrdio je to Feni kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović, koji je u povodu početka nove školske godine posjetio Osnovnu školu Antuna Branka Šimića i Osnovnu školu Gnojnice.

  Ministar Hadžović zaželio je sretan i uspješan početak školske godine svim učenicima, roditeljima i nastavnicima.

  – Početak je veoma bitna stvar za naše prvačiće. Broj prvačića u HNK je oko 1800, a imamo i skoro 1900 učenika prvih razreda srednje škole. To je u odnosu na prošlu godinu ipak povećanje, tako da nam je to veoma bitna informacija i drago nam je da je to tako. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati još veći broj učenika koji će krenuti u osnovne ali i u srednje škole – kazao je Hadžović.

  Govoreći o epidemiološkim mjerama, naglasio je kako su one propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba i Federalne vlade, te da će ih se škole u HNK pridržavati.

  – Odabrali smo jedan pristup zajedno sa Kriznim štabom da operativni timovi upravljaju situacijom za svaku školu posebno tako da smo odredili različite nivoe- zeleni, žuti, narančasti i crveni, u zavisnosti od broja zaraženih nastavnika. Nadam se da ćemo svi biti na ovom zelenom nivou, a to je da je normalan pristup nastavi u skladu sa zakonom i da se nastava održava u punom kapacitetu. Mjere su poznate i one su propisane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba i Federalne vlade, tako da će naše škole pridržavati tih mjera – poručio je Hadžović.

  Sretnu novu školsku godinu učenicima poželjeli su i mostarski gradonačelnik Mario Kordić te predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, koji su posjetili Osnovnu školu Zalik i Osnovnu školu Petra Bakule u Mostaru.

  Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Mostar obezbijedio udžbenike za sve prvačiće.

  – Ponosan sam da smo uspjeli ove godine makar na simboličan način podijeliti udžbenike barem prvačićima. To je projekt vrijednosti oko 100 hiljada maraka koje smo isplanirali u gradskom budžetu. Nadam se da ćemo dogodine naći dodatna sredstva i ići u ovom kontekstu da pomognemo i roditeljima i školama i mislim da je to naša zadaća i obaveza.

  Želim uspješan početak školske godine svima, a posebno našim prvačićima kojima je ovo jedno novo iskustvo, njihovim roditeljima i nastavnicima zaželjeti svu sreću i pozvati da se djeca odgajaju u duhu tolerancije, suživota, da napravimo prave mlade ljude koji će biti na ponos ovom gradu sutra – poručio je Kordić.

  Direktorica Osnovne škole Petra Bakule Anela Vidačak izrazila je zadovoljstvo što se krenulo s redovnom nastavom, napominjući kako nastavni sati traju 45 minuta, da se trenutno primjenjuju klasične epidemiološke mjere zaštite zdravlja učenika te da se nastava nažalost radi učionički, ne kabinetski i da su to jedina odstupanja od normalnog režima nastave.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img