Plin u Federaciji BiH poskupljuje za 23,3 posto

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u Sarajevu je donijela odluku kojom se daje suglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna gospodarska društva na području Federacije Bosne i Hercegovine, počevši od 1.7.2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uvjetima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu prirodnog plina nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije iFederalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

U obrazloženju odluke, Federalno ministarstvo trgovine je navelo da je gospodarsko društvo Energoinvest d.d. Sarajevo 12.7.2022. godine uputilo zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH, te dostavilo Odluku direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cijene plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce). Na ovaj zahtjev svoje mišljenje dalo je i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije 14.7.2022. godine.

”U zahtjevu Energoinvesta je navedeno da bi se nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) sa dosadašnjih 809 KM/1.000 Sm³ (0,809KM/Sm³) trebala povećati na 998 KM/1000 Sm³ (0,998 KM/Sm³), s tim da u navedenu cijenu prirodnog plina nije uračunat porez na dodatnu vrijednost. Nova prodajna cijena jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH”, navela je Vlada Federacije.

  HercDal u finalu teniske lige veterana Dalmacije

Također, u obrazloženju je istaknuto da je Energoinvest d.d Sarajevo u svom zahtjevu naveo da nova povećanja cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife, te je hitno potrebna korekcija cijene u skladu s događanjima na tržištu u cilju osiguranja kontinuirane isporuke plina.

Zahtjev Gazproma

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na sjednici danas usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

”Usvojena je odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto. Radi se o direktnom zahtjevu odnosno povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, kazao je Džindić nakon sjednice Vlade.

Post Plin u Federaciji BiH poskupljuje za 23,3 posto je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi