Plenković: Ne želimo graditi fizičke barijere na granici BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Premijer Plenković čestitao je gospođi Krišto na izboru, te joj zaželio puno uspjeha u radu, reformskom procesu i napretku na europskom putu.

Izrazio je snažnu političku volju vlade RH da nastavi unaprjeđivati dobrosusjedske odnose s BiH u političkom, gospodarskom, kulturnom “i svim drugim aspektima”.

Preduvjeti za EU put

Sadržaj članka (otvori)

”Da pomognemo BiH da nakon stjecanja statusa kandidata, ispuni kriterije koji su na dnevnom redu, te da se steknu preduvjeti za što skorije otvaranje pregovora o pristupanju, jer to je najbitniji segment približavanja EU-u”, rekao je premijer Plenković, dodavši kako bi voljeli da BiH što prije ulovi taj priključak i da krene naprijed s europskim putem.

Istaknuo je da su dogovorili da se u lipnju u Zagrebu održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i vlade RH “kako bi na dnevni red stavili sve teme u našim odnosima i dali impuls jačanju suradnje”.

”Želimo intenzivirati suradnju u pogledu prometa. Želimo i da naša suradnja u pogledu kontrole nezakonitih migracija bude unaprijeđena. Vrlo jasan i čvrst stav RH je da mi niti želimo niti ćemo graditi fizičke barijere na granici BiH. Smatramo da umjesto gradnje takvih prepreka koje bi utjecale na dinamiku odnosa između naših naroda, mi želimo unaprijediti suradnju u sprečavanju nezakonitih migracija i poslati poruku suradnje, otvorenosti”, rekao je Plenković.

Dobri odnosi

Borjana Krišto zahvalila je Vladi i Plenkoviću na potpori koju pružaju BiH na europskom i NATO putu.

”Ovaj susret je izraz dobrih odnosa i prijateljskih i dobrosusjedskih između BiH i RH. Ali i prijateljski odgovor na sve što gospodin Plenković i vlada RH čine za BiH i njen europski i NATO put. Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, da ispunimo uvjete koji se od nas očekuju i od našeg unutarnjeg političkog dijaloga ovisit kojom ćemo dinamikom ići. U fokusu svih nas treba biti da je BiH država tri konstitutivna naroda i da o svemu trebamo postići politički dogovor i doći do onoga što je interes BiH i svih njezinih konstitutivnih naroda i građana”, rekla je Krišto.

Uz predsjednika Vlade sastanku prisustvuje i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon sastanka s premijerom, Krišto će primiti i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te predsjednik RH Zoran Milanović.

Post Plenković: Ne želimo graditi fizičke barijere na granici BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas