back to top

ŽZH: Prirodni priraštaj konačno u plusu, u planu donošenje novi pronatalitetnih mjera

Službeni statistički podaci za nepunu 2023. godinu pokazuju kako Županija Zapadnohercegovačka (ŽZH) nakon niza godina s negativnim prirodnim prirastom, konačno bilježi veći broj rođenih nego umrlih.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u ŽZH u 2023. godini (od siječnja do kolovoza) rođeno je 527 djece, a umrlih je bilo 514.

Prirodni prirast je +13, što je pozitivan pokazatelj kojim je prekinut višegodišnji negativan trend, naveli su za Fenu iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Naime, u 2019. godini rođeno je 729 djece, a umrlih je bilo 875, pa je prirodni prirast iznosio -146. U 2020. godini rođeno 756 djece, a umrlih je bilo 1.064. Prirodni prirast iznosio je -308. U 2021. godini rođeno je 815 djece, a umrlih je bilo 1.208. Prirodni prirast iznosio je -393.

U 2022. godini rođeno je 849 djece, a umrlih je bilo 1.033. Prirodni prirast iznosio je -184.

S obzirom da su 2020., 2021., kao i polovina 2022. bile pandemijske godine, iz Ministarstva napominju kako se broj umrlih ne može uzeti kao ispravan pokazatelj, pa su tako i brojke koje se odnose na prirodni prirast u velikom minusu.

Međutim, porast broja rođene djece u ŽZH pokazuju efikasnosti pronatalitetnih mjera, poručili su iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH.

Isplaćeno više od osam milijuna KM dječjeg dodatka

Iz tog ministarstva podsjećaju da je u svrhu povećanja fertiliteta i nataliteta u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te olakšavanja potreba obitelji s više djece, Skupština ŽZH usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojim je uvedeno pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete.

Pravo na dodatak za treće i svako sljedeće dijete ostvaruju obitelji koje imaju prebivalište u toj županiji, a naknada pripada djetetu do navršene sedme godine života i iznosi 500 maraka mjesečno. Pravo se ostvaruje od 1. listopada 2022. godine.

Iz proračuna ŽZH za isplatu navedenog prava u 2022. godini izdvojeno je ukupno 2.439.000 maraka, a za razdoblje od siječnja do listopada 2023. godine 8.605.500 maraka.

Navedeno pravo zaključno s listopadom ove godine ostvaruje 1.764 djece, i to 672 iz Širokog Brijega, 406 iz Ljubuškog, 404 iz Posušja i 282 iz Gruda.

Federalni dječji dodatak

Pored županijskog dječjeg doplatka, podaci centara za socijalni rad za mjesec rujan 2023. godine, pokazuju da 4.527 djece iz Županije Zapadnohercegovačke ostvaraje pravo na federalni dječji dodatak, koji se isplaćuje iz federalnog proračuna, sukladno Zakonu o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji.

Pravo na federalni dječji dodatak u iznosu od 113 maraka po djetetu ostvaruju sva djeca u zajedničkom kućanstvu koje ispunjava uvjete u pogledu prihoda i druge uvjete propisane gore navedenim federalnim zakonom.

Pronatalitetna politika

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH podsjećaju kako županijski dječji doplatak nije jedina pronatalitetne mjera koju je Vlada ŽZH donijela.

Tu je i povećanje trajanja i visine naknade za nezaposlene rodilje, besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, osiguranje asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u nastavi, a tu su i mjere koje provode jedinice lokalne samouprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH napominju kako je u tijeku izrada županijskog proračuna za 2024. godinu u kome će biti osigurana sredstva za nastavak isplate dodatka za treće i svako sljedeće dijete, a u planu je donošenje i novih pronatalitetnih mjera koje će pomoći da se pozitivni demografski pokazatelji ŽZH nastave i u budućnosti.

Post ŽZH: Prirodni priraštaj konačno u plusu, u planu donošenje novi pronatalitetnih mjera je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas