More
  VijestiPeco: Mladima najzanimljiviji Fakultet Informacijskih tehnologija (VIDEO)

  Peco: Mladima najzanimljiviji Fakultet Informacijskih tehnologija (VIDEO)

  Na prvu godinu fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru u akademsku 2021./2022. upisano je više od 700 studenata što je, tri posto manje nego prošle godine, kazao je Feni prorektor za nastavu na tom univerzitetu Asim Peco. 

  Po njegovim riječima, mladima je najzanimljiviji bio Fakultet Informacijskih tehnologija koji je ove godine upisalo oko 300 studenata.

  – Eksplozija je informacijskih tehnologija i novih tehnologija općenito. Mladi ljudi iz čitave BiH, ali i regije dolaze nam na taj fakultet. Kod nas je on dobro organiziran kroz dva modela nastave – in class i nastava na daljinu- objašnjava prorektor.

  Dodaje kako na tom fakultetu već petnaestak godina imaju tzv. DL studente – distance learning, odnosno one koji studiraju na daljinu.

  – IT imaju suvremene studijske programe i postali su praktički brend u regiji, tako da su zanimljivi za mlade ljude te je i ove godine taj fakultet upisalo blizu 300 studenata – kaže prorektor za nastavu.

  Fakulteti koji nisu konkurentni na tržištu reorganiziraju se ili ukidaju

  – Univerzitet dosta vodi računa o analitici, odnosno o tome što nije interesantno za mladog čovjeka i nije konkurentno na tržištu rada i znanosti. Tako da, ako dvije godine u kontinuitetu ili tri, nemamo zainteresiranosti za taj studij, zaustavljamo upis u prvu godinu na tim studijima i eventualno, pokušavamo reorganizirati nešto unutar studija kako bismo vratili zainteresiranost mladih – objašnjava Peco.

  Takvi fakulteti su ekonomski neisplativi, dodaje, te u tom slučaju traže nove varijante, odnosno nastoje ponuditi nove programe koji će zadovoljiti potrebe tržišta.

  Univerzitet za vrijeme pandemije imao dobru organizaciju

  Prorektor za nastavu mostarskog univerziteta napominje kako su i u vrijeme pandemije imali dobru organizaciju nastave.

  Po njegovim riječima, zimski semestar u prošloj akademskoj godini završen je sa 70 posto online nastave i 30 posto in class, a ljetni, početkom ožujka, počeo je s pola-pola, da bi kraj nastavne godine dočekali sa sto posto in class nastavom.

  Misli da studenti time nisu značajno izgubili jer je npr. studentima Studija zdravstvene njege praktična nastava bila organizirana naknadno s rukovodstvom bolnice “Dr. Safet Mujić”, tj. nakon redovite i kada je epidemiološka situacija bila puno bolja. 

  Nada se da će tako biti i ove godine, odnosno da će uskladiti potrebe studenata, ali ispoštovati i preporuke struke.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img