More
  VijestiPandemija u HNK najviše pogodila obrte okrenute turizmu

  Pandemija u HNK najviše pogodila obrte okrenute turizmu

  U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, kao i ucijeloj državi, pandemija koronavirusa najviše je pogodila obrte koji su okrenuti prema turizmu i ugostiteljstvu, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Obrtničke komore HNK-a Aner Kruškonja.

  – Trenutno stanje obrtnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je kao i u cijeloj državi teško, a najviše su nastradali obrti i obrtnici koji su okrenuti prema turizmu i ugostiteljstvu, recimo kao taxi i prenoćišta, jer oni ovise o turizmu – izjavio je Kruškonja.

  Istaknuo je kako su zanatlije nekako preživjele proteklu godinu uz kratkotrajnu pomoć od 3 – 4 mjeseca od države, kantona i Federacije, a što će biti sada “vidjet ćemo”.

  Kruškonja je podsjetio kako su 16. marta protekle godine kod nas svi obrti bili zatvoreni, neki po naredbama, a neki indirektno.  Navodi kako je to veliki problem, te da se dugo čekalo na donošenje korona zakona kako bi im se pomoglo.

  – Obrtnici su dobili od Federacije 3 mjeseca uplate za doprinose, HNK je dobio novac od Federacije (…). Bilo je planirano podijeliti 10 miliona za pomoć obrtnicima u kantonu. Prema našim informacija oni su podijelili oko 5 miliona, a ta se pomoć sastojala od minimalne plaće od 400 maraka s tim da je uvjet za dobivanje pomoći bio da su Krizni štabovi zabranili tom obrtu rad na tri mjeseca. Bilo je dosta obrta koji nisu mogli dobiti tu pomoć, a zašto ne znam – kazao je Kruškonja.

  U protekloj godini zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa mnogi obrti su zatvoreni, ali isto tako i ponovno otvoreni.

  – Što se tiče HNK-a stalno je odjavljeno 273 obrta, a privremeno odjava/prijava je 160 obrtnika, a otvoreno je 269 obrta. U zadnje vrijeme najviše je prijavljeno obrta vezano za solarne panele i za informatičke usluge. Imamo dosta prijava za solarne kolektore iz Prozor/Rame. To je budućnost. Europa za to daje poticaje pa se to otvara – istaknuo je Kruškonja

  Kada je riječ o Mostaru, u protekloj godini je stalno zatvoreno 124 obrta.

  – Obrt ima jednu posebnu olakšicu gdje obrtnici mogu na tri mjeseca odjaviti pa produžiti još tri mjeseca. Tako su u Mostaru privremeno odjavljena 72 obrtnika za prošlu godinu, a otvoreno je 138 novih obrta – kazao je Kruškonja.

  Da je koronavirus uveliko pogodio obrtnike govori i činjenica da su u Starom gradu u Mostaru trenutno otvorene samo dvije radnje.

  Vlasnik jedne od njih kaže kako će i on uskoro zaključati vrata jer nema kupaca.

  – Evo vidite i sami situaciju kakva je. Nema nigdje nikoga. Sam sam i zatvorit ću sada. Nema ni prodaje, nema ništa. Pokoji gost ljetos što je bio iz bivše Jugoslavije, iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to je sve – kazao je Feni vlasnik slikarske radnje Minael Batlak.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 3

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img