More
  VijestiKulturaOve sedmice počinje Festival književnosti i kulture Poligon

  Ove sedmice počinje Festival književnosti i kulture Poligon

  Festival književnosti i kulture Poligon počinje u četvrtak, 14. oktobra, a tema festivala je Evropa- obećanje budućnosti.

  I ove godine, na nekoliko lokacija u gradu Mostaru ugostit ćemo najveća imena regionalne književne scene. Festival u četvrtak otvaraju Monika Herceg i Namik Kabil. U petak nas očekuje likovna radionica sa Majom Rubinić i performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića, nakon čega će se predstaviti hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival u subotu zatvaraju Radmila Petrović i Ivana Maksić.

  Večeras će u Knjižari Ivo Andrić u Mostaru biti upriličen program Poligon offline, kao uvod u festivalske aktivnosti, a Mirko Božić, književnik i direktor festivala ugostit će mostarsku pjesnikinju Anitu Pajić, gdje će razgovarati o njenoj posljednjoj zbirci poezije Redukcije.

  Ovogodišnja tema festivala bavi se svime s čime se suočavamo u ovo doba epidemije i njezinim učincima na umjetnost i književnost. Čak i u normalnim uvjetima mnogi projekti, autori i autorice, umjetnici i umjetnice imaju problema s dobivanjem sredstava ili podrške za svoj rad, što utječe na cjelokupan ekosustav kulture. A sada je to još naglašenije, jer se ne zatvaraju samo robne kuće i restorani zbog nemogućnosti reaktiviranja nakon pandemije, već nešto što uzimamo zdravo za gotovo: ljude i mjesta koja našim zajednicama daju čvrst identitetski koncept.   

  – Izuzetno sam sretan da će se festival održati i ove godine, šesti put za redom, uprkos pandemiji i svemu što živimo posljednje dvije godine. Od prošlogodišnjeg Poligona do danas, svijet se mnogo promijenio i morali smo početi promišljati zbilju na druge načine. Upravo odatle je došla ideja za ovogodišnju temu festivala, kako bismo sagledali sve probleme s kojima se suočavaju književnici i književnice, ali i promislili perspektivu budućnosti. – kaže Mirko Božić, direktor festivala.

  Umjetnička produlcija se naglo zaustavila u posljednjih godinu dana, odgođenim festivalima, otkazanim boravcima, čitanjima, koncertima ili predstavama. Ugrožen je sustav na koji se kreativni pojedinci oslanjaju na svoj prihod i rad, te su mnogi prisiljeni da posegnu za svojoj ušteđevinom, pod uvjetom da je imaju.

   Autori i autorice koji gostuju ove godine na Poligonu etablirani su u regiji i dobivaju značajnu pažnju u srodnim medijima, događajima i izdavaštvu. Razgovarat će se o promjeni njihovih okolnosti i o tome kako su utjecali na njihov kreativni opus. Za što se danas zalaže Evropa? Na koji način umjetnost promatrati kao važnu dodatnu vrijednost, umjesto kao nešto što je tek opravdanje za velike projekte s ograničenim dosegom? Kako nam književnost može pomoći u krizi? Je li Unija ispunila svoja obećanja i što su ona uopće? Pisci mogu igrati važnu ulogu u ovom diskursu, zbog čega Poligon 2021 pruža platformu za to.

  Program Festivala Poligon:

  ČETVRTAK, 14.10.2021.

                        OTVARANJE, HDHS KOSAČA

                         Monika Herceg (HR), Namik Kabil (BiH)

  PETAK, 15.10.2021.

  10h                 OŠ PETRA BAKULE

                         Likovna radionica sa Majom Rubinić

  18h                 PERFORMANS, ŠETALIŠTE

                         Antej Jelenić (HR), Matko Abramić (HR)

  20h                 NARODNO POZORIŠTE

                         Adnan Žetica (BiH), Adnan Repeša (BiH)

  SUBOTA, 16.10.2021.

  20h                 ZATVARANJE, MALA SCENA HNK

                         Ivana Maksić (SRB),   Radmila Petrović (SRB)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img