Otvorena postavka u spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

Povodom 45. godišnjice smrti Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine je otvorio spomen-kuću ovog velikana za posjetioce koji su danas imali priliku pogledati stalnu postavku o Bijedićevom životu i djelu.

S obzirom na pandemiju COVID-a 19 odziv nije bio veliki, ali su organizatori zadovoljni što su makar i skromno obilježili godišnjicu Bijedićeve smrti.

“Muzej Hercegovine dijelom se nalazi u spomen-kući Džemala Bijedića. Čuvamo, prikupljamo i čuvamo građu o životu Džemala Bijedića. Ako historiju definišemo kao skup političkih biografija, onda je Džemal Bijedić ličnost u čijem životu je ostvaren presjek političkih događaja u 20. stoljeću. Tokom cijele godine u njegovoj kući postoji postavka. Tu su fotografije, dokumenti i predmeti iz fundusa i s mjesta pogobije, koji su dostupni građanima”, kazao je za Anadolu Agency (AA) direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

otvorena postavka u spomen-kući džemala bijedića u mostaru
Otvorena postavka u spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

Žali što je vihor rata u Mostaru odnio i značajne dokumente koji se između ostalog odnose i na lik i djelo Džemala Bijedića ili Džeme, kako su ga odmilja zvali Mostarci.

“Ostali smo bez mnogo eksponata, a sada su tu uglavnom fotografije u kojim je sažet period kada je Bijedić bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. On je u tom periodu posjetio 42 zemlje, a detalji tih posjeta nalaze se na postavci”, dodao je Krhan.

Za danas je bilo planirano predavanje profesora Adnana Velagića nazvano “Džemal Bijedić – pečat jednog vremena”, ali je odgođeno, jer se profesor Velagić razbolio.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 45 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, s još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa.

Poginuli su i njegov lični pratilac Zijad Alikalfić te Smajo Hrle, podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji i aviomehaničar Ilija Jevđenović.

AA/Fena

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas