VijestiOtvorena postavka u spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

  Otvorena postavka u spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

  Povodom 45. godišnjice smrti Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine je otvorio spomen-kuću ovog velikana za posjetioce koji su danas imali priliku pogledati stalnu postavku o Bijedićevom životu i djelu.

  S obzirom na pandemiju COVID-a 19 odziv nije bio veliki, ali su organizatori zadovoljni što su makar i skromno obilježili godišnjicu Bijedićeve smrti.

  “Muzej Hercegovine dijelom se nalazi u spomen-kući Džemala Bijedića. Čuvamo, prikupljamo i čuvamo građu o životu Džemala Bijedića. Ako historiju definišemo kao skup političkih biografija, onda je Džemal Bijedić ličnost u čijem životu je ostvaren presjek političkih događaja u 20. stoljeću. Tokom cijele godine u njegovoj kući postoji postavka. Tu su fotografije, dokumenti i predmeti iz fundusa i s mjesta pogobije, koji su dostupni građanima”, kazao je za Anadolu Agency (AA) direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

  otvorena postavka u spomen-kući džemala bijedića u mostaru
  Otvorena postavka u spomen-kući Džemala Bijedića u Mostaru

  Žali što je vihor rata u Mostaru odnio i značajne dokumente koji se između ostalog odnose i na lik i djelo Džemala Bijedića ili Džeme, kako su ga odmilja zvali Mostarci.

  “Ostali smo bez mnogo eksponata, a sada su tu uglavnom fotografije u kojim je sažet period kada je Bijedić bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije. On je u tom periodu posjetio 42 zemlje, a detalji tih posjeta nalaze se na postavci”, dodao je Krhan.

  Za danas je bilo planirano predavanje profesora Adnana Velagića nazvano “Džemal Bijedić – pečat jednog vremena”, ali je odgođeno, jer se profesor Velagić razbolio.

  Džemal Bijedić i njegova supruga Razija stradali su prije 45 godina u avionskoj nesreći na letu iz Beograda za Sarajevo, s još šest članova posade na brdu Inač iznad Kreševa.

  Poginuli su i njegov lični pratilac Zijad Alikalfić te Smajo Hrle, podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji i aviomehaničar Ilija Jevđenović.

  AA/Fena

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img