Otvorena izložba ‘Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova’ Amira Pašića

 Izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića otvorena je sinoć u mostarskom Centru za kulturu

Riječ je o vrlo zanimljivoj izložbi o razvoju, rušenju i obnovi mostarskog starog grada, zahvaljujući bogatoj privatnoj arhivi Amira Pašića.

Pašićevo djelovanje povezano je, među ostalim, i s nominacijom Mostara za upis na UNESCO listu zaštićene kulturne baštine.

Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar kazao je kako je ovo priča o razvoju stare gradske jezgre od samoga početka do današnjeg dana.

– Dakle, faza kroz koje je prolazila gradska jezgra i njezin razvoj do 90-ih godina i nažalost, onoga što se u ratu dogodilo, te rekonstrukcije ne samo Starog mosta već cijelog Starog grada, tj. povratka u život – kazao je Terzić.  

Naveo je kako je prikazan veliki broj dokumenata, plakata, skica, nacrta, knjiga i drugih stručnih radova koje je prof. Pašić objavljivao kako u BiH tako i u svijetu, a svi se oni tiču razvoja mostarskog starog grada.

– Svako od nas može pronaći neke zanimljive detalje o tome kako Mostar pamtimo, kakav je on danas pa i kakvog smo ga zamišljali jer se mogu pronaći i neki nacrti i skice koji nikad nisu realizirani – naglasio je Terzić.

 Amir Pašić predavač je na brojnim sveučilištima i višestruko nagrađivan, širom svijeta održao je više od 100 konferencija na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.

  Vatrogasci u Čitluku i Prozoru-Rami dobili nova vatrogasna vozila

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi