More
  VijestiKulturaOtvaranje Stećak.3D izložbe u Vlahbegovića kući u Mostaru

  Otvaranje Stećak.3D izložbe u Vlahbegovića kući u Mostaru

  Otvaranje izložbe Stećak.3D, bazirane na suvremenoj tehnologiji VR iskustva, bit će održano u subotu, 24. srpnja u Vlahbegovića kući u Mostaru u 19 sati.

  Posjetitelji će na ovoj, kao i na prethodnim 3D izložbama održanim u Sarajevu, Zvorniku, Zenici i Banjaluci, moći vidjeti 3D modele i doživjeti virtuelno iskustvo 10 najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini.

  Izložbu organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak”, koji ima za cilj registrirati nekropole stećaka, doprinijeti očuvanju i promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

  Doživljaj srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale je osmislio Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

  Na web stranici VIDEO je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine i pedeset nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

  Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), priopćili su organizatori.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img