Općinski sud u Čitluku obilježio manifestaciju „Dan otvorenih vrata u sudu“

Tradicionalno 25. listopada obilježava se Europski dan pravosuđa ustanovljen 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije država članica Vijeća Europe, danas se i Općinski sud u Čitluku pridružio europskoj obitelji sudova otvorivši svoja vrata za sugrađane. Maturanti Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, studenti prava i sugrađani, odazvali su se pozivu Općinskoga suda u Čitluku i obilježili Europski dan pravosuđa obilaskom prostorija suda.

Bila je to prigoda za posjet pisarnici, zemljišno-knjižnom uredu, arhivi, sudnicama, a na sve upite o radu i funkcioniranju pravosudne institucije u njihovom gradu odgovarali su: predsjednica suda Jadranka Prskalo, suci dr. sc. Anđela Ljubić Čović i Boris Herceg, te upoznali nazočne sa svakodnevnim načinom rada u sudu, nastojanjima za povećanjem njegove dostupnosti građanima, te povećanja transparentnosti rada, upoznavanja građana s ulogom sudova u našem društvu te s njihovim pravima i obvezama kada je riječ o mogućem ostvarenju njihovog prava na sudbenu zaštitu.

Maturanata se posebno dojmio zemljišno-knjižni ured, arhiv i velika sudnica, a prema izjavama nekih od njih, nakon susreta sa sucima i djelatnicima suda, te svega što su imali prigodu čuti i vidjeti njihov izbor bit će studij prava.

Ravnateljica Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića Adela Škutor zahvalila je sucima i djelatnicima suda na gostoprimstvu naglasivši da je današnji posjet maturanata sudu samo prvi korak, te da se nada kako će postati tradicija i kako će i sljedećih godina maturanti posjećivati Općinski sud u Čitluku kako bi iz prve ruke vidjeli kako sud funkcionira u slučaju da pravo bude njihov životni poziv.

Osim maturanata u posjetu sudu boravili su i sugrađani, a većini njih to je bio prvi put da se nalaze u sudu, pa im je samim tim, kako su rekli, i atmosfera bila odlična, jer su unatoč predrasudama, imali prigodu vidjeti i sami se uvjeriti da u sudu ima puno posla, ali da su i unatoč tomu djelatnici suda ljubazni i susretljivi.

Predsjednica suda Jadranka Prskalo kazala je da je obilježavane „Dana otvorenih vrata u sudu“ prošao u najboljem redu, te da su građani upoznati s djelovanjem pravosudnog sustava i načinom njegovog funkcioniranja, a što je zapravo i bio cilj ove manifestacije. Obraćajući se nazočnima naglasila je i to da je i sama bila prva generacija čitlučkih gimnazijalaca na što je ponosna, nakon studija prava većinu svog radnog vijeka provela je u sudu, te obećala kako će sud i nadalje čuvati za buduće pravnike iz našeg grada.

Na kraju je uputila poziv za sljedeći susret 25. listopada 2024. godine.

Izvor: Općinski sud Čitluk/ foto: Citluk.ba

The post Općinski sud u Čitluku obilježio manifestaciju „Dan otvorenih vrata u sudu“ appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas