More
  VijestiOmbudsmeni BiH pozdravili usvajanje šest amandmana na Ustav HNK-a

  Ombudsmeni BiH pozdravili usvajanje šest amandmana na Ustav HNK-a

  Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozdravljaju odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona da usvoji šest amandmana na kantonalni Ustav kojima se Srbima osigurava konstitutivnost, odnosno izvršava presuda Ustavnog suda BiH iz 2000. godine u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda.

  Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je sredinom 2018. godine donio rješenje, s rokom provođenja do januara 2019. godine, kojim je naloženo Skupštini Hercegovačko-neretvanskog Kantona izmjena i dopuna spornih članova kantonalnog Ustava, čime je i priznata ravnopravnost srpskoga naroda, službeni status srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u ovom kantonu. Usvojeno je da se u verziji Ustava na hrvatskom jeziku, jezik bošnjačkog naroda naziva “bosanski”, a ne “bošnjački”, kao što je to do sada bio slučaj.

  Ombudsmeni su mišljenja da su to izuzetno važni koraci ka unapređenju sveukupnog položaja konstitutivnih naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a sve kako bi se konačno proklamovala, ali i obezbijedila maksimalna jednakost svih građana ovog kantona u ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

  Ovaj čin je ujedno pokazatelj opredijeljenosti kantonalnih organa vlasti da uvaže mišljenje institucije Ombudsmena, a sve u cilju prevencije kršenja ljudskih prava i jačanja vladavine prava, te osiguranja implementacije međunarodnih standarda ljudskih prava.

  Ombudsmeni se nadaju da bi ovakav potez mogao biti podstrek ostalim organima vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave raditi na unapređenju ljudskih prava i postizanju visokog nivoa vladavine prava u svim oblastima, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img