Okupljanje pred ulazom: Tri godine od prve blokade deponije Uborak

Mostar — Tridesetak stanovnika naselja Bijelo Polje i Vrapčići, sjeverno od Mostara, okupili su se u petak ispred ulaza u deponiju Uborak. Time su obilježili pune tri godine od njihove prve blokade deponije.

Tvrde da odlagalište Uborak oštećuje okolinu ne samo područja Mostara, nego i sliva neretve do Jadranskog mora, jer se procjedne vode iz odlagališta preko lokalnih potoka izlijevaju u Neretvu. 

Potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, koje okuplja mještane nadevenih naselja oko deponije, Nijaz Hodžić, izjavio je kako već tri godine borbe s vlastima imaju iste zahtjeve.

“Prvi zahtjev naš je zatvaranje i izmještanje deponije. Drugi zahtjev je iznalaženje nove lokacije, na nekom drugom mjestu, i treći zahtjev je sanacija postojećih kaseta, odnosno izgradnja prečistača za procjedne vode”, izjavio je Hodžić.

On tvrdi da vlasti za tri godine, otkako su – podsjećanja radi – pokrenuli više blokada, razmjenuli tužbi sa vlastima, te čak i intervencije policije u decembru 2019. godine, nije poduzeto ništa na traženju nove lokacije.

“Oni i dalje u urbanističkim planovima predviđaju da će se ovdje ova deponija proširivati, što mi nećemo dozvoliti”, rekao je Hodžić.

Na protestnom skupu na ulazu u deponiju Uborak mještani i predstavnici Udruženja “Jer nas se tiče” ustvrdili su da je odlagalište danas u gorem stanju nego prije.

“Odlaže se bez ikakvih kontrola, odlaže se ponovo sve – i animalni i medicinski i sve vrste otpada”, izjavio je predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

  Kordić i egipatski veleposlanik razgovarali o poboljšanju saradnje Egipta i Mostara

Na okupljanju mještana je rečeno i da vlasti – ne samo da ne rješavaju problem – nego čak rade na proširenju kapaciteta deponije.

“Mi nećemo blokirati deponiju. Oni će sami sebe blokirati svojim neradom, jer ovo što sad rade je katastrofa. Ovo brdo se diglo ja mislim jedno 15 metara iznad dozvoljene kvote”, izjavio je potpredsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Nijaz Hodžić, pokazujući na uzvišenje nastalo prekomjernim odlaganjem smeća na tom lokalitetu.

Mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići su na protesnom okupljanju poručili i da neće odustati od zahtjeva da se deponija zatvori, sanira i izmjesti na neku drugu lokaciu.

“Niko se nije sjetio da traži novu lokaciju. Oni i dalje u urbanističkim planovima predviđaju da će se ova deponija proširivati, što mi nećemo dozvoliti, naravno”, rekao je Nijaz Hodžić.

Iz Udruženja “Jer nas se tiče” su saopćili i da od konstituiranja novog Gradskog vijeća Mostara, u februaru 2021. godine, nova vlast, novo Gradsko vijeće i gradonačelnik ništa nisu poduzeli. Mještani odbacuju i optužbe gradonačelnika Marija Kordića da njihova tužba protiv nedavno dobijene okolinske dozvole federalnog ministarstva okoliša koči novac za sanaciju deponije.

“Ima dva i po miliona maraka trenutno na računu. Što ih ne iskoristi za sanaciju ove deponije? Odmah, sad. Ili izgradnju tog prečistača za procjedne vode?”, upitao je potpredsjednik Udruženja “Jer nas se tiče”, Nijaz Hodžić.

  Prijem za Enver ef. Husnića povodom učešća na Mostarskom polumaratonu

Predstavnici mještana su ustvrdili i da deponija Uborak i dalje nema nikakve dozvole za odlaganje smeća, da se okolina i dalje uništava.

Njihova tužba sudu u Sarajevu usmjerena je protiv proširenja deponije i vremenskog perioda od pet godina za sanaciju, kazali su, te dodali da tužbu protiv okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša Federacije BiH neće povući.

“Ako sud u Sarajevu ne bude odlučio kako mi očekujemo, idemo na Federalni sud, a onda u Strasbourg”, izjavio je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi