Održana vježba gorskih službi spašavanja u Blagaju

Završna demonstracija spasilačkih vještina upriličena je u petak na lokaciji Eko centra Blagaj, kao završni događaj četverodnevne obuke spašavatelja policijskih agencija, Civilne zaštite i gorskih službi spašavanja.

Ukupno 15 spašavatelja iz Bosne i Hercegovine dobili su spasilačku opremu vrijednosti oko 20.000 eura i stekli potrebne dodatne vještine spašavanja na nepristupačnim prostorima, a kao edukatori će stečene vještine prenijeti drugim spašavateljima u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine apliciralo je za ovaj projekt koji financira Europska unija, a provode eksperti Republike Austrije i Republike Francuske, u cilju jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja i pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

Ceremoniji su, uz polaznike obuke, nazočili predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i agencija u okviru Ministarstva, veleposlanica Francuske Chaterine Toudic, veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef Kooperacija pri Izaslanstvu Europske unije Stefano Ellero, predstavnici EUFOR-a, Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS.

“EU pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini kako bi njezine službe što efikasnije odgovorile u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. EU je dodijelila više od 2,5 milijuna eura za nabavku specijalizirane opreme za traganje i spašavanje i omogućila ciljane obuke za službe civilne zaštite širom BiH utemeljene na najboljoj europskoj praksi. Naš cilj je poboljšati spremnost i odgovor BiH na prirodne nepogode i pomoći državi da se pridruži Europskom mehanizmu civilne zaštite”, izjavio je šef Kooperacija Izaslanstva Europske unije u BiH Stefano Ellero.

  U HNK-u 122 novozaraženih, umrle dvije osobe

Samir Huseinbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH je zahvalio policijskim instruktorima iz Austrije i Francuske za trud u prenošenju spasilačkih znanja i vještina spašavateljima u Bosni i Hercegovini, kao i Europskoj komisiji i DEU u BiH.

“Suradnja s Austrijom i Francuskom u jačanju sposobnosti i spasilačkih službi u Bosni i Hercegovini bit će nastavljena i u idućem razdoblju”, kazao je Huseinbašić, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi