back to top

Održana redovita rekolekcija svećenika Banjolučke biskupije

Okupljenih 50-ak svećenika, uključujući i svećenike iz samostana, susrelo se s biskupom ordinarijem mons. Željkom Majićem i pomoćnim biskupom, generalnim vikarom dr. mons. Markom Semrenom.

Prigodno razmatranje u Godini molitve održao je biskup u miru hercegovačkih biskupija dr. mons. Ratko Perić, na temu Molitva u životu svećenika.

Na početku je prisutne pozdravio organizator rekolekcija banjolučki župnik i dekan vlč. Vladislav Žarko Ošap, te predstavio biskupa Ratka.

On je na početku protumačio kako je ova tema prigodna s obzirom na izvanrednu godinu Jubileja koji je zakazan za 2025., a koji je posvećen upravo molitvi. Podsjetio je da je Dikasterij za evangelizaciju u veljači izdao priručnik o molitvi Nauči nas moliti kao pripremu za slavlje Jubileja, te napomenuo kako župnicima mogu biti osobito korisne točke: Nauči nas moliti – škola molitve; Molitva u župnoj zajednici; Molitva u obitelji.

Nakon uvoda biskup Perić govorio je o molitvi kao govoru i razgovoru ističući kako je teologija „govor o Bogu“, a molitva „razgovor s Bogom“.

U nastavku je istaknuo kako molitva počiva na četiri stupa koje je nazočnima posebno objasnio. „Prvi stup je Slava Božja: Sva je stvarnost na slavu Božju, da se Bog na vanjski način proslavi u svome stvaranju. Da mu se prida ono što mu pripada. Gloria in excelsis Deo… Drugi stup je Zahvala Bogu: Za sva dobročinstva kojima nas je obdario i na naravnom planu i na milosnom stupnju. I stalno nas prati i uzdržava, što nam je dao ovaj smrtni život na zemlji i što nam obećava besmrtni život na nebu. Treći stup je Molitva za oproštenje grijeha kada se kajemo i žalimo što smo Boga ponizili i uvrijedili. I četvrti – Prošnja u Boga: za utaženje bilo koje istinske potrebe u našem ljudskom životu“, pojasnio je biskup Perić.

Zatim je naveo primjere molitelja iz Staroga i Novoga zavjeta počevši od Abrahama, Izaka, Mojsija, Davida, Joba, proroka a posebno Ilije, Judite, Estere sve do Isusa, Gospe, apostola, te svih svetaca i blaženika.

Nakon predavanja uslijedio je ispit svijesti koji je za temelj imao Davidov grijeh i njegovu molitvu za praštanjem i okajavanjem grije te prigoda za ispovijed.

Slavlje svete mise predvodio je biskup Željko uz koncelebraciju dvojice biskupa i svih svećenika. Propovijedao je biskup Ratko prikazujući dvojicu prvih misionara Crkve Sv. Barnabu i Sv. Marka.

Pod misom su svirala, pjevala i ministrirala petorica postulanata.

Uslijedio je zajednički ručak kojega je organizirao gvardijan fra Marko Ešegović sa subraćom.

Na kraju je biskup Majić zahvalio svima, a na poseban način svom dugogodišnjem ordinariju biskupu Ratku te gvardijanu fra Marku.

Poslije ručka bila je mogućnost obilaska Franjevačkom muzeju.

Sljedeća rekolekcija bit će 15. svibnja u Banjoj Luci na temu Apostolat duhovnih zvanja, objavljeno je na biskupija-banjaluka.org.

J.P., KT

Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

Popularno danas