Održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu Mostar Move Week-a

Rekreativni odbojkaški turnir u odbojci u sklopu Mostar Move Weeka održan je u studentskom domu Dompes u organizaciji “Odbojkaške lige rekreativaca grada Mostara”. Na turniru su nastupile četiri 4 najkvalitetnije ekipe koje se rekreativno bave odbojkom u Mostaru: Ekipa Reševaleca, Rekreativosa, Smecha i Blocka. U finalnoj utakmici ekipa Blocka je savladala ekipu Smecha sa rez. 2:1 i tako postala pobjednik turnira. Za najboljeg igraca turnira proglasen je Midhad Prguda – Mita iz ekipe Smecha, dok je za  najbolju igracicu proglašena Selma Droce iz ekipe Blocka. Cijelo natjecanje prošlo je u prijateljskoj atmosferi, uz suce turnira Amar Mašetić, Amra Mandzukić i Tijana Perković, koji su fer i korektno odradili svoj dio posla.

Odbojka kao dvoranski beskontaktni sport čini se idealna vrsta rekreacije, te u njoj mogu sudjelovati osobe različitog uzrasta i spola. Ovaj sport je na području Hercegovine, a tako i Mostara možda nepravedno zapostavljen. No ipak postoje zaljubljenici u odbojku koji pokušavaju promjeniti trenutno stanje. Jedan od njih je i profesor Josip Šapina organizator ovoga turnira i Odbojkaške lige rekreativaca grada Mostar.

Održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu Mostar Move Week-a

Profesor Šapina rekao nam je malo više o trenutnom stanju odbojkaškog sporta u Mostaru i Odbojkaškoj ligi rekreativaca Grada Mostara.

Sto se tiče trenutnog stanja odbojkaskog sporta u Mostaru tu je zenski odbojkaski klub SOK Mostar koji se uspjesno natjece u premijer ligi BIH. Pored njega jos zenski klub Student i SDIO Neretva – klub u sjedecoj odbojci koji je usao u premijer ligu. Nazalost, u Mostaru ne postoji muški klub.

Na ideju rekreativne odbojkaske lige sam dosao jos prije 15 tak godina rekreirajuci se jednom tjedno sa profesoricama iz svoje skole.

Dosta uspjeha imao sam i sa muskom ekipom Prometne skole na skolskim natjecanjima tako da sam taj sport zavolio malo više od drugih.

održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu mostar move week-a
Održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu Mostar Move Week-a

Ti rekreativni nastupi i natjecanja su prerasli u neki vid ozbiljnijeg igranja odbojke. Liga je pokrenuta kako bi se osim rekreativnih termina zaljubljenici u odbojku mogli natjecati između sebe i dodatno promovirati ovaj sport. Takvu praksu ima i dosta drugih sportova pa sam isto pokušao sa odbojkom. Prvo sam pokrenuo ligu radnih organizacija i ustanova da bi ona danas prerasla u Otvorenu mjesovitu ligu u kojoj nastupaju igraci i igracice i iz drugih gradova.

Liga je namjenjena svim punoljetnim osobama koje vole ovaj sport, a sama odbojka je veoma zahvalna kao rekreativna aktivnost za sve uzraste i zivotnu dob, a dokaz sam i ja koji se sa 60 i par godina rekreiram sa mladićima i djevojkama Grada Mostara.

Sto se tiče planova u budućnosti nastojimo ligu u kontinuitetu organizirati svake godine. Već sada je podignuta na zavidnu razinu. U zavrsnici sude 2 suca, sve je rekreativno ali i na profesionalnom nivou. Mislim da je sama liga pomogla da se jos vise ljudi rekreira ovom igrom, povezala ljude na cijelom podrucju Grada. Osobno sam svjedok velikog broja novih poznanstava i prijateljstava koji su nastali kroz odbojku.

Od nedavno pri ligi smo pokrenuli i Školu odbojke koju vodi igracica SOK Mostara Amra Mandzukić. Svi zainteresirani za dodatne informacije se mogu obratit na tel 063 732 281, također imamo i svoju fb stranicu: Odbojkaska liga rekreativaca Grada Mostara.

održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu mostar move week-a
Održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu Mostar Move Week-a

The post Održan rekreativni odbojkaški turnir u sklopu Mostar Move Week-a appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Popularno danas