Odnosi s javnošću i sport glavne teme drugog dana ‘PR & Media Days Mostariensis’

Drugog dana Međunarodne znanstveno-stručne konferencije “PR & Media Days Mostariensis” fokus je stavljen na odnose s javnošću i sport u okviru radne teme “Popular culture”.

Program je započeo Sekcijom PR unutar koje se održao panel pod nazivom “Kultura, meka moć & PR: poveznice i implikacije” na kojem su sudjelovali rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić, Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik Studija odnosa s javnošću na SUM-u i predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije Marijan Primorac te Đorđe Obradović sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Rektor Tomić istaknuo je globalnu popularnost struke odnosa s javnošću i glasnogovornika te da su za stvaranje pozitivnog imidža struke zaslužne i medijske reprezentacije putem sadržaja popularne kulture, priopćili su organizatori.

Također je naglasio važnost interkulturalne komunikacijske kompetencije kao osnove za uspješnu međunarodnu suradnju i poslovanje te tendenciju SUM-a da aktivno podupire kulturne aktivnosti i produkciju kulturnih sadržaja na svim razinama.

Profesor Skoko predstavio je koncept „meke moći” koja u središte stavlja kulturu koja, kao takva, ostvaruje značajnu ulogu u brendiranju i promociji država te je na primjeru Južne Koreje objasnio kvalitetno provođenje nacionalnog brendiranja kroz sadržaje popularne kulture.

Koliko su medijski sadržaji poput filmova, serija i glazbe važni u kontekstu kulture kao izvorišta meke moći, objasnio je docent Primorac koji ističe važnost uloge filmske industrije u promociji nacionalnog imidža. Također se dotaknuo i povezanosti „meke moći”, brendiranja države i reprezentacije imidža i stereotipa, koje je predstavio kroz praktične primjere sadržaja popularne kulture.

Docent Obradović govorio je o odnosu popularne kulture, odnosa s javnošću i masovnih medija te (ne)povezanosti elitne i popularne kulture koje se, zahvaljujući konvergiranim medijima, sve više približavaju i isprepliću.

Nakon Sekcije PR, uslijedila je sekcija Sport koja je obuhvatila izlaganja profesora Simona Chadwicka s poslovne škole Emlyon o temi “Nogomet kao popularna kultura”, Ivana Tomića koji je predstavio temu “NFT tehnologija u sportu” te docenta Franje Takača sa SUM-a čija je tema glasila “Karakteristike filma kao komunikacijskog kanala nogometnih klubova”.

Drugi dio ove sekcije bio je posvećen panelu: Nogomet kao popularna kultura – “Zašto svijet ludi za nogometom?”, u kojem su sudjelovali autor i glavni urednik emisije “Bili Kutak” Davor Pavić, Zdravko Reić iz Slobodne Dalmacije, Azra Isić sa Sveučilišta u Mostaru te urednik Sportkluba i B92 Vladimir Novaković.

Drugi dan Konferencije završio je intervjuom s Josephom Favoritom sa Sveučilišta Columbia, bivšim potpredsjednikom NBA košarkaške ekipe New York Knicks.

Treći i posljednji dan “PR & Media Days Mostariensisa” bit će posvećen sekciji “Mediji” unutar koje će svoje teme predstaviti pet izlagača koji dolaze Sveučilišta u Torontu, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta Plymouth Marjon i Univerziteta u Sarajevu, nakon čega će uslijediti zaključci Međunarodne znanstveno-stručne konferencije s područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas