back to top

Odgovor na upit roditelja učenika Osnovne glazbene škole „Franjo S. Vilhar“ Livno

Poštovani roditelji učenika Osnovne glazbene škole i građani Livna,

u odgovoru na članak HDZ-a Livno ministrica Gordana Nakić detaljno je obrazložila zašto u Livnu još nije osnovana Srednja glazbena škola. Uvažavajući vaše zanimanje za ovu temu, odgovor će dati i Vlada HBŽ.

Prije svega treba naglasiti kako bivša ministrica i Vlada HBŽ nikada nisu bili kočnica i prepreka osnivanju Srednje glazbene škole u Livnu, naprotiv činili smo sve što je u našoj moći da se ona osnuje. Da su namjere bivše ministrice i Vlade bile iskrene najbolje dokazuje izvješće s 83. sjednice Vlade HBŽ održane 24. listopada 2023. godine na kojoj je jedna od važnijih točaka bila upravo razmatranje Informacije o osnivanju Srednje glazbene škole u Livnu (https://www.vladahbz.com/izvjesce-sa-83-sjednice-vlade-hercegbosanske-zupanije-odrzane-u-livnu-24-listopada-2023-godine/).

Problemi oko osnivanja Srednje glazbene škole javili su se zbog nepotpune dokumentacije i prijedloga Grada koje Zakon ne prepoznaje. Da nepotpuni i nejasni dopisi od Grada nisu novost, vidi se iz dopisa od 14. prosinca 2020. godine koji je ministar Galić uputio Gradu, a u kojemu traži očitovanje, jer iz Elaborata nije jasno želi li Grad osnivanje zasebne ustanove ili osnivanje Srednje glazbene škole unutar koje je organizirana i osnovna. U istom ih dopisu moli da uzmu u obzir Zakon o srednjem školstvu i dosadašnju dobru praksu osnivanja srednjih glazbenih škola u susjednim županijama. Također, Grad podsjeća na načelo ekonomičnosti imajući u vidu kako su u Elaboratu naveli troškove od 171 729,25 KM.

Jedan od ključnih razloga što se cijeli proces osnivanja Srednje glazbene škole odužio je inertnost u pisanoj korespondenciji od strane Grada, jer je za neke odgovore trebalo više od pola godine. Posebno je to uočljivo kod Odgovora Gradonačelnika u kojemu je Grad odlučio da Vlada HBŽ bude osnivač Srednje glazbene škole, a za koji je trebalo 8 mjeseci te se još navodi da će pripremiti Ugovor o korištenju prostorija. Apsurdno je i vrlo neozbiljno 8 mjeseci pisati odgovor i još ne imati pripremljen Ugovor.

Ministrica nakon toga traži od Grada da žurno dostave prijedlog ugovora o korištenju prostorija za Srednju glazbenu školu, a  Gradonačelnik šalje Odgovor te u prilogu dostavlja neprotokoliran i nepotpisan prijedlog Odluke o ustupanju na korištenje dijela objekta Srednjoj glazbenoj školi Livno o kojoj će nakon osnivanja škole Gradsko vijeće razmatrati i odlučivati. Odluka je neprotokolirana i nepotpisana zato što nikada nije bila dio dnevnoga reda sjednice Gradskoga vijeća te je samim tim doslovno bezvrijedan komad papira, zbog čega je ministričin sarkastičan komentar apsolutno opravdan.

Koliko je Gradu stalo do osnivanja Srednje glazbene škole najbolji je pokazatelj reakcija na traženje žurnog dostavljanja Ugovora o korištenju prostorija, jer Ugovor i Odluka o ustupanju prostorija za Srednju glazbenu školu još uvijek nisu dostavljeni te se procedura osnivanja i nije mogla završiti. Ovo ne čudi imajući u vidu dinamiku kojom je Grad odgovarao na dopise, a što se u sređenim državama naziva inertnost i učmalost birokratskog aparata.

Treba istaknuti nekoliko činjenica:

Grad je mogao samostalno osnovati Srednju glazbenu školu, ali takav zahtjev nikad nije dostavljen.Grad odbija najekonomičniji model po kojem su osnovane srednje škole u susjednim županijama i najnovija u Tomislavgradu te to smatra „gašenjemˮ Osnovne glazbene škole (što nije logično, jer do sada nigdje osnovna nije ugašena osnivanjem srednje).Grad traži da u sastavu Osnovne bude srednja (model koji Zakon ne prepoznaje).Grad pristaje da Vlada HBŽ bude osnivač Srednje škole, a da Osnovna nastavi raditi samostalno (najskuplji model), ali ni nakon žurnog traženja bivše ministrice Grad ne dostavlja Ugovor i Odluku.

Logično je zapitati se zna li uprava Grada Livna što želi, a iz dinamike rada gradske službe teško je zaključiti žele li uopće pokrenuti nešto u svome gradu. Čovjek ne treba biti pretjerano razborit da bi shvatio apsurdnost cijele priče.

Možda zgrada glazbene škole i služi svojoj svrsi, jer pred svake izbore dobije iznimnu važnost. Pet dana pred izbore 2020. godine svečano je otvorena bez obzira na to što nije imala priključak struje, uporabnu dozvolu i nije obavljen tehnički prijam (https://www.hbz-vijesti.com/u-livnu-se-sutra-otvara-glazbena-skola-samo-za-potrebe-zna-se-slikanja/). Iz dopisa od 17. rujna 2019. godine upućenog Gradu jasno je kako Ministarstvu nije dostavljen Elaborat o opravdanosti osnivanja Srednje glazbene škole u Livnu. Nakon reakcije tadašnjeg ministra Petra Galića Gradu Elaborat je zaprimljen krajem 2020. godine.

Ali najvažnije je urađeno – vrpca je presječena par dana pred izbore, a što za namjenski napravljenu zgradu dokumentacija nije bila spremna za mandata Ivana Jozića, a ni četiri godine poslije krivi su svi samo ne oni koji su trebali imati spremno sve prije rezanja vrpce.

Uskoro su novi izbori i Glazbena škola bi opet trebala poslužiti svojoj predizbornoj svrsi, a ovaj put to je okriviti sve livanjske ministre i Vladu kako rade protiv Livna te tako baciti prašinu u oči Livnjacima i kost prema Duvnjacima kako bi nerad prošao neopaženo dok se glasovi ne prebroje – stara dobro uhodana praksa.

Dragi roditelji i građani Livna, činjenice su izišle na svjetlo dana i svakom od vas dostupne u resornom Ministarstvu na uvid. Ostaje mi u ime Vlade Hercegbosanske županije obećati roditeljima i građanima Livna kako će Vlada Hercegbosanske županije podržati model osnivanja Srednje glazbene škole koji je i sama predlagala, a koji je najekonomičniji i prokušan u praksi susjednih županija ukoliko Grad Livno dostavi takav zahtjev.

livnovine.com

Popularno danas