back to top

Obilježena 10. obljetnica rada Hospicija Božanske milosti Doma zdravlja Ljubuški – foto

Danas je u hotelu Bigeste u Ljubuškom održan svečani program u sklopu obilježavanja 10. obljetnice rada Hospicija Božanske milosti Doma zdravlja Ljubuški.

Na svečanosti su uz djelatnike našega Hospicija Božanske milosti, članove Uprave i djelatnike Doma zdravlja Ljubuški, članove obitelji bolesnika koji su smješteni u Hospiciju, bili i brojni uvaženi gosti:

 • federalni dopremijer i ministar financija FBiH, Toni Kraljević,
 • predsjednik Skupštine ŽZH, Ivan Jelčić,
 • potpredsjednica Vlade ŽZH i ministrica financija, Blagica Leko,
 • župnik i gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu, fra Dario Dodig,
 • ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, Tomislav Pejić,
 • ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, Vilson Crnjac,
 • ministar unutarnjih poslova ŽZH, Mladen Bebek,
 • gradonačelnik grada Ljubuškog, Vedran Markotić,
 • predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški, Tihomir Kvesić,
 • predsjednik i članovi Upravnog vijeća Doma zdravlja Ljubuški,
 • predsjednik Upravnog vijeća SKB Mostar, doc. Miro Leventić,
 • cijenjeni profesori i suradnici iz Zagreba, prof. Marijana Braš i prof. Veljko Đorđević
 • ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo sa suradnicima,
 • predstavnici iz Doma zdravlja Podgorica iz Crne Gore, na čelu s direktorom Danilom Jokićem.
 • zastupnice i zastupnici u Skupštini ŽZH, kao i vijećnice i vijećnici u Gradskom vijeću Ljubuški,
 • zastupnici iz ŽZH u Parlamentu FBiH i Domu naroda FBiH,
 • ravnatelji Domova zdravlja iz Županije Zapadnohercegovačke i njihovi suradnici,
 • glavna sestra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Zdravka Lončar i predstojnici Klinika i Zavoda SKB Mostar, te djelatnici SKB Mostar i RMC dr. Safet Mujić
 • generalni direktor Hrvatske pošte Mostar, Mate Rupčić,
 • predstavnici Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru,
 • predstavnici Domova zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s ravnateljem Markom Rađom,
 • predstavnici domova zdravlja iz Hercegovačko-neretvanske i Herceg-bosanske županije,
 • načelnik općine Posušje, Ante Begić,
 • ravnatelji i predstavnici županijskih i gradskih javnih ustanova i poduzeća,
 • predstavnici domova za starije i nemoćne osobe iz našega okruženja, te ravnatelji osnovnih i srednjih škola,
 • gospodarstvenici i predstavnici poslovnih partnera Doma zdravlja Ljubuški,
 • drugi brojni gosti koji su došli na ovu svečanu obljetnicu

Upućen je poseban pozdrav i svima onima koji su se zbog ranije preuzetih obveza ispričali što danas nisu mogli biti na svečanosti, a izdvojena je poruka ravnatelja Federalnog Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, dr. Siniše Skočibušića koji je, među ostalim, istaknuo: „Palijativna skrb posljednjih godina je dobila na važnosti, ali je još dug put unapređenja rada s terminalnim bolesnicima, ali i s pacijentima u populaciji koja postaje sve starija. U tom smislu, iskreno podržavam vaše aktivnosti i  želim čestitati 10. obljetnicu. Svim sudionicima želim uspješan rad, a djelatnicima Hospicija Božanske milosti želim zahvaliti za njihov predani rad i da se nikad ne umore pomagati do zadnjeg trenutka.“

Nakon uvodnog pozdrava i minute šutnje nazočne su, u ime domaćina, pozdravili ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka i glavna sestra Hospicija Marijana Mucić.

Nakon pozdravnih i riječi zahvale dr. Landeka je, među ostalim kazao:

„Kada netko oboli, suoči se s teškom bolešću provede sve dostupne metode liječenja, dođe u naš Hospicij ili zatraži pomoć u svome domu prestaje biti ravnatelj, doktor, medicinska sestra, ministar, predsjednik, voditelj, postaje osoba koja treba pomoć, treba blizinu, podršku obitelji i opet treba prijatelje. Ako čovjeku u potrebi otklonimo samoću, ako u nas ima povjerenje da ćemo mu otkloniti bol, ponekad samo svojim osmijehom i blizinom, onda smo jednim takvim susretom postali njegovi najbolji prijatelji.“

Posebno je istaknuo rad djelatnika Hospicija:

„Netko je rekao da je tim jak koliko je jak njegov najslabiji član. Mi na svome primjeru pokazujemo da je tako. Mogu ravnatelj ili glavna sestra biti savršeni, ali ako spremačica ne opere i ispegla robu bolesnika dobro, ako prostor nije čist i uređen, vi ne možete dobiti prolaznu ocjenu ni kod bolesnika ni kod članova obitelji, koliko god se netko trudio. Stoga sam posebno zahvalan i moram pohvaliti sve one koji rade u Hospiciju, ali i one djelatnike koji su u prethodnom razdoblju radili dolje, jer daju svoj maksimum i više od toga. Kada vam spremačica pomaže u pripremi i podjeli jela za bolesnike, kada sestra tješi bolesnika, komunicira s obitelji, a iza toga izvadi robu iz perilice, pa ide dati injekciju za bolove, onda uređuje okoliš oko Hospicija, zalijeva cvijeće, onda nemate klasičnih stvari i konstatacija: To nije moj posao… Veliko hvala svima, uistinu je čast biti prvi među jednakima takvim djelatnicima i takvim ljudima“, naglasio je dr. Landeka.

Posebno je zahvalio glavnoj sestri Marijani Mucić na njezinu radu i trudu ističući da se radi o osobi koja u svemu što radi daje svoj maksimum, da je svakodnevno 24 sata dostupna svojim kolegama i bolesnicima i da Hospicij bez nje od prvoga dana , prvoga bolesnika, do današnjeg dana ne bi bio ni približno ovako dobar.

Vrlo emotivno govorila je i glavna sestra Hospicija Marijana Mucić.

Posebnu zahvalu je izrazila pokojnoj Muriel Geisler i gđi Mary Walsh, dvjema humanitarkama koje su napustile svoju rodnu Ameriku i došle pomagati našoj Hercegovini.

Za pomoć u proteklih deset godina rada, zahvalila je svima koji su pomagali, ali je izdvojila: bivšeg gradonačelnika Nevenka Barbarića, fra Branimira Musu, bivšeg ravnatelja Doma zdravlja dr. Srećka Matića, dr. Ivu Bubalo, dr. Josipa Alilovića, dr. Milu Pilatića, dr. Josipa Alilovića, dr. Mladenku Tomić – Kežić, dr. Zlatka Matića, sadašnjeg ravnatelja Doma zdravlja dr. Ivana Landeku, sve djelatnike hospicija i osoblje koje i danas radi, svoju obitelj koja je imala razumijevanja i Hercegovačku franjevačku provinciju.

Nakon tih uvodnih pozdrava prikazan je kratki film, koji su pripremili djelatnici Doma zdravlja Ljubuški, a u kojemu je u 15-ak minuta, slikom i riječju, prikazan desetogodišnji rad Hospicija

Nakon toga nazočne su pozdravili:

Gradonačelnik grada Ljubuškog, Vedran Markotić,

U ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke, resorni ministar, ministar zdravstva, rada i soc. skrbi ŽZH, Tomislav Pejić,

Veliki prijatelj Doma zdravlja Ljubuški, učitelj i predavač na brojnim stručnim predavanjima, čovjek koji je u ovom prostoru imao jedno od emotivnih predstavljanja svoga romana Svitanja, ali i čovjek od kojega u psihijatriji, umjetnosti, režiji, novinarstvu, palijativi, možemo jako puno naučiti prof. Veljko Đorđević,

U ime članova obitelji bolesnika Hospicija gđa Zorica Brkić,

Željka Šaravanja ispred HP Mostar –  Naime u sklopu programa obilježavanja desetogodišnjice rada Hospicija, rukovodstvo Hrvatske pošte Mostar je u povodu 10 obljetnice rada Hospicija Božanske milosti odlučilo Hospiciju dodijeliti Svečani pečat Pošte koji će se danas koristiti u poštanskim uredima

Tom prigodom je Šaravanja uručila prigodnu plaketu sa Svečanim pečatom Marijani Mucić, a ravnatelj Doma zdravlja dr. Landeka uzvratio je buketom cvijeća.

Uslijedilo je uručivanje ostalih plaketa i zahvalnica.

Na taj način je Dom zdravlja Ljubuški, malim znakom pažnje u obliku zahvalnice, zahvalio svima koji su u ovom prvom desetljeću rada Hospicija pomogli u njihovu radu.

Zahvalnice su uručili ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivan Landeka i voditeljica Hospicija Marijana Mucić.

Zahvalnice su uručene sljedećim osobama i institucijama uz obrazloženja koja ćemo navesti uz njihova imena:

Dvije osobe s kojima je sve počelo, kojima ne možemo nikada dovoljno zahvaliti što su nam podarili ovaj blagoslov i milost. Nažalost, jedna od njih nas je napustila nakon duge i teške bolesti, a kako Bog sve upravi, Marijana Mucić je pokojnoj sestri Muriel pomagala u njenoj bolesti. Zahvalnicu Doma zdravlja Ljubuški su dobile pok. časna sestra Muriel Geisler i gđa Mary Walsh, a zahvalnice u njihovo ime je primio Ivan Sulić, njihov dugogodišnji suradnik.

Ideja može ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne naiđe na plodno tlo. A u Ljubuškom je naišla na razumijevanje tadašnje vlasti na čelu s gradonačelnikom Nevenkom Barbarićem. Zbog svojih obveza u Hrvatskom saboru, Barbarić nije mogao doći na današnju svečanost, a prema njegovim željama želio bi osobno primiti zahvalnicu, pa će mu je djelatnici Doma zdravlja naknadno uručiti.

Bez znanja nema napretka, pa je Dom zdravlja posebno zahvalio nepresušnim izvorima znanja, profesorima Marjani Braš i Veljku Đorđeviću. Oni su preuzeli i zahvalnicu u ime organizacije koje su stvorili i omogućili brojne edukacije iz palijativne skrbi, a to je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMETA.

Osoba koja je prepoznala trenutak kada su Dom zdravlja i Hospicij bili na velikoj prekretnici, kada su zbog korone i cjelokupne situacije bili u teškoj financijskoj situaciji i pitali se kako dalje. Osoba koja je najzaslužnija što je Hospicij danas dio Proračuna ŽZH je tadašnji županijski, a sadašnji federalni ministar financija, Toni Kraljević koji je unatoč brojnim obvezama došao na proslavu i osobno primio zahvalnicu.

Zahvalnice su dodijeljene i predstavnicima institucija s kojima je Hospicij u proteklom razdoblju vrlo uspješno i plodonosno surađivao na brojnim projektima, a sve na korist svojih bolesnika.

Iako su neki koji su tada obnašali visoke političke funkcije u zdravstvu bili skeptični oko palijativne skrbi i Hospicija, Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH od samoga početka, je sukladno svojim mogućnostima podržavao rad Hospicija. Zahvalnicu je u ime Zavoda primio ravnatelj, Vilson Crnjac.

Zahvalnica za kontinuiranu podršku i suradnju te otvorenost i podršku svim novim idejama dodijeljena je gradu Ljubuškom, a zahvalnicu je primio gradonačelnik Vedran Markotić.

Vlada ŽZH je svjesna potrebe za razvojem palijativne skrbi prepoznala rad Hospicija i pomogla im da svoj posao nesmetano obavljaju. Zahvalnicu je u ime Vlade primila potpredsjednica Vlade i ministrica financija Blagica Leko.

Za dugogodišnju suradnju, posebno u projektima prekogranične suradnje, gdje su zajedničkim snagama razvijali i činili dostupnijom palijativnu skrb u prekograničnom prostoru, je Dom zdravlja Metković. Zahvalnicu je primila sestra DZ Metković, Marija Šiljeg,.

Ako želite imate dobru koordinaciju oko prijema i otpusta bolesnika, terapije boli, raznih dijagnostičkih pretraga i termina kontrolnih pregleda, onda je dobra suradnja s bolničkom zdravstvenom ustanovom neminovna i prijeko potrebna. Dom zdravlja je zahvalan Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na toj suradnji, koja je bila iznimna u ovim godinama, a zahvala ide i svim njihovim djelatnicima što ljubuški Hospicij predlažu svojim bolesnicima kao mjesto gdje će dobiti sve ono što im treba u terminalnoj fazi svoje bolesti. Zahvalnicu je u ime SKB Mostar primila pomoćnica ravnatelja Svjetlana Grgić.

Od samoga početka rada, Hospicij svakodnevno surađuje u pripremi i dostavi obroka za svoje bolesnike, pružanju zdravstvenih usluga njihovim štićenicima, pomažu i podržavaju jedni druge u radu i napredovanju, pa je Zahvalnica uručena Domu za starije i nemoćne osobe sv. Josip Radnik. Zahvalnicu je primila časna sestra Marija Corona Cigić.

Pomoć duhovnika bolesnicima Hospicija je iznimno važna u svakom trenutku, posebno u posljednjim trenucima njihovih ovozemnih života, pa su u Hospiciju sretni što svećenike iz našeg Franjevačkog samostana na Humcu imaju svakodnevno na raspolaganju za riječi tople kršćanske utjehe. Zahvalnicu je primio župnik i gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu, fra Dario Dodig. 

Tu su i predstavnici humanitarnih udruga, a na poseban način potporu radu Hospicija je davala jedna udruga koja i u ostalim hvalevrijednim projektima, poput pučke kuhinje u Ljubuškom, pomaže bolesnima i nemoćnima, a to je Udruga Marijine Ruke iz Međugorja. Zahvalnicu su u ime udruge primili Marijola Čolak i najmlađi voloter Mia Čolak.

U glazbenom dijelu programa nastupili su prof. Ivan Sušac i prof. Josip Bošnjak

Program je nastavljen svetim misnim slavljem u Hospiciju, gdje se na svetoj misi, koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš molilo za mir, spas i pokoj duša svih bolesnika koji su otišli s ovoga svijeta u Hospiciju Božanske milosti.

U nadahnutoj propovijedi fra Jozo je govorio o „životu jednoga dana“, Božanskoj milosti, te ljudskoj i Božanskoj ljubavi.

Pri kraju misnog slavlja je glavnoj sestri Marijani poklonio knjigu „Ljubav“.

Nekoliko kratkih prigodnih riječi, uz zahvalu fra Jozi, izrekli su sestra Marijana i gvardijan fra Dario Dodig.

Radio Ljubuški

Objava Obilježena 10. obljetnica rada Hospicija Božanske milosti Doma zdravlja Ljubuški – foto pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

radioljubuski.ba

Popularno danas