More
  VijestiObilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Mostaru

  Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Mostaru

  Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar 24. lipnja na platou ispred Mepasa Malla u vremenu od 9.30 do 12 sati obilježit će Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe i nezakonite trgovine droga

  Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar je program usmjeren suzbijanju (prevenciji) bolesti ovisnosti i liječenju ovisnika o drogama u izvanbolničkom tretmanu.

  Nudi cijeli niz usluga, a prva i osnovna zadaća je liječenje heroinskih ovisnika, odnosno pružanje usluga opijatske supstitucijske terapije s tri lijeka: metadon, buprenorfin i buprenorfin/nalokson.

  “Osim samog farmakološkog liječenja, pružamo psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim obiteljima. Također pružamo usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari, ne samo za ovisnike, nego, po nalogu suda, i za potrebe zapošljavanja, ukoliko netko ima sumnju ili želi potvrdu da netko nije koristio droge. Centar pruža i usluge screeaning testiranja na krvlju prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV”, pojasnio je ravnatelj Centra mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med.

  Centru se javljaju ovisnici, eksperimentatori s lakim drogama, kao i članovi njihovih obitelji. U registru je oko tisući korisnika, od kojih mjesečno između 120-130 zatraži usluge Centra.

  “Pacijenti nam dolaze iz HNŽ-a i Županije zapadnohercegovačke, s tim da ih je najviše iz HNŽ-a. Radimo na proširivanju obima posla i očekujemo nove pacijente. Želimo da se uključe svi koji imaju potrebu”, istaknula je liječnica u Centru Gorjana Smiljanić, dr. med.

  Rad s pacijentima je zasnovan na farmakoterapiji i psihosocijanoj pomoći.

  “Rad našeg centra se temelji na terapijskom modelu izvanbolničkog liječenja same ovisnosti. Imamo dvije metode rada, farmakotrerapijski i psihosocijalni pristup. Prvi se primjenjuje u radu s pacijentima ovisnicima o heroinu, dok psihosocijalni pristup koristimo s pacijentima koji su ovisnici o drugim opojnim drogama”, kazao je liječnik Nikola Bevanda, dr. med.

  Kroz Centar je od 1999. godine prošao veliki broj djelatnika, svi djelujući s tim ciljem – pomoći onima koji se bore s drogom. Intencija je u budućnosti prerasti u županijski zavod za bolesti ovisnosti i pružati pomoć ljudima koji imaju potrebu liječiti bolesti ovisnosti, prije svega od droge, ali i drugih bolesti.

  U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar trenutno djeluje stručni tim od 13 djelatnika, sastavljen od liječnika, tehničara i socijalne radnice.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img