Važno obavještenje za prvu neradnu nedjelju u Mostaru

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara objavila je detaljne informacije vezane za prvu neradnu nedjelju u Mostaru.

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara vrši pripreme za implementaciju Odluke o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara(„Službeni glasnik Grada Mostara“broj 04/22).

Posljednjih dana suočeni smo sa brojnim pitanjima poslodavaca koja se odnose na aspekt primjene Odluke, posebno u dijelu utvrđivanja neradnog dana.

S tim u vezi, obavještavamo sve poslovne subjekte koji podliježu ograničenjima propisanim članom 5., članom 8. i članom 9. Odluke, a koji su izabrali neki drugi dan u sedmici kao neradni a ne nedjelju, da su dužni obratiti se Zahtjevom Službi za inspekcijske poslove, za donošenje Rješenja kojim će im se odobriti drugi dan kao neradni.

Obavijest o radnom vremenu, koja će sadržavati podatke i o neradnom danu svi poslovni subjekti dužni su vidno istaknuti na ulaznim vratima objekta ili na neki drugi prikladan način.

Također, upućujemo informaciju tržnim centrima kao i poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti u sklopu istih, da je mjerodavno radno vrijeme ono koje utvrdi tržni centar, te su ga se dužni pridržavati subjekti koji posluju u sklopu istoga.

Obzirom da nije bilo upita koji se odnose na neradne dane državnih praznika, to zaključujemo da oko ovog pitanja nema nejasnoća. Stoga, upozoravamo poslovne subjekte, na koje se odnosi ovo ograničenje, da već za predstojeći prvomajski državni praznik neće moći raditi u dane 1. i 2. maj 2022.

Zaprijećene kazne, za neodređivanje radnog vremena shodno Odluci, kreću se u rasponu 1000 KM-3000 KM za pravne osobe, 500 KM – 1000 KM za odgovorna lica u pravnim osobama, te za fizičke osobe 200 KM – 500 KM.

Za prekršaj neisticanja radnog vremena i nepridržavanja utvrđenog radnog vremena, shodno Zakonu o unutrašnjoj trgovini, zaprijećena kazna pravnim osobama kreće se u rasponu 2000 KM 10000 KM, odgovornim licima u pravnim osobama 500 KM – 1500 KM, te fizičkim osobama-trgovcima 500 KM – 1200 KM.

Pozivamo sve poslovne subjekte koji na području Grada Mostara obavljaju djelatnosti da svoje radno vrijeme usklade sa važećim propisima.

Služba za inspekcijske poslove
Grad Mostar

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas