Novo školsko dvorište za sretnije djetinjstvo i bolje obrazovanje

Na najranjiviju kategoriju u našem društvu nerijetko zaboravimo. Kakve su njihove potrebe i koliko treba rada da bi se osjećali isto kao i druga djeca. U Mostaru ova djeca su dobila novo školsko dvorište koje je potpuno namijenjeno i prilagođeno svim njihovim potrebama, ali će se na ovaj način i dodatno poboljšati rad s njima i olakšati roditeljima, piše federalna.ba

Novouređeno dvorište, zahvaljujući velikoj podršci Grada Mostara, od sada više neće plaviti mostarske kiše. Učenici će moći uživati u dvorišnom mobilijaru prilagođenom njihovim potrebama, a kompletnom rekonstrukcijom škola je dobila lift, produženi boravak, senzornu sobu i mnogo prostora za nove sadržaje.

“Bilo je poprilično teško nositi djecu, nisu mogla učestvovati u svim postojećim prostorijama, tako da nam je lift riješio problem. Ovo naše malo dvorište je potpuno prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju, imamo lijepu antistres podlogu. U slučaju da neko dijete izgubi ravnotežu i padne na pod ono će pasti na mekani pod”, pojašnjava Maja Mustapić, direktorica Osnovne škole djece s posebnim potrebama.

Zaposlenici se raduju što će djeca napokon imati sigurno mjesto za rekreaciju uz aktivnosti poput tenisa, nogometa, atletike i košarke. Za njih je najvažnije da djeca idu sigurno kroz obrazovanje, a svaka fizička aktivnost za njih je učenje kroz zabavu i ogroman korak naprijed u zdravstvenom i motoričkom smislu.

“Unapređenje motoričkih sposobnosti, motoričkih znanja kao i za zadovoljavanje njihovih potreba za igrom i za kretanjem. Oni vole nove sadržaje, nove elemente, tako da će to kroz rad unaprijediti njihove sposobnosti i znanja”, istakao je Ivan Mikulić, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi djece s posebnim potrebama.

Uređenje dvorišta ove škole od izuzetne je važnosti jer se radi o osjetljivoj kategoriji naših sugrađana. Iako škola od 1975. godine obrazuje generacije učenika i brine o njihovoj integraciji u društvo, nije se mnogo posvećivalo pažnje u kakvim uvjetima to rade. Dodatnim aktivnostima omogućeno je da školarci odlaze i na terapijsko jahanje, plivanje i da budu dio društvernih aktivnosti. Sve usluge škole su besplatne što je olakšica roditeljima, a djeci će na ovaj način biti omogućeno kvalitetno i sigurno obrazovanje i ono što je najvažnije, dati im osjećaj da pripadaju i ni po čemu se ne razlikuju od svojih vršnjaka koji pohađaju druge škole.

federalna.ba

mostarski.ba
#Novo #školsko #dvorište #sretnije #djetinjstvo #bolje #obrazovanje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas