More
  VijestiNove snage u zakonodavnim organima žele raditi na poboljšanju položaja mladih

  Nove snage u zakonodavnim organima žele raditi na poboljšanju položaja mladih

  U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta i Agencije lokalne demokratije Mostar u srijedu je u Mostaru  održan drugi “Aktuelni sat”, direktni razgovor predstavnika civilnog sektora, studenata i medija s mladim parlamentarcima iz FBiH, na temu “Suradnja mladih iz politike s mladim ljudima iz civilnoga sektora”.

  – Nas, parlamentarce s razine FBiH i županijskih skupština, okupio je Nacionalni demokratski institut, kao nevladina organizacija koja se bavi projektima, uz ostalo, posvećenim mladim ljudima u BiH, da zajedno s nevladinim sektorom radimo na temama i problemima koji se tiču mladih i njihovog položaju u bh. društvu – izjavio je uoči “Aktualnog sata” predsjednik Mladeži HDZ-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mario Mikulić. 

  Govoreći o trenutnom položaju mladih, zastupnica u Parlamentu FBiH Adisa Kokić – Hinović kazala je kako istraživanja nisu optimistična ali da svakako postoji nove mlade snage u zakonodavnim organima koje zajedno s nevladinim sektorom žele raditi na poboljšanju položaja mladih.

  – Ono što mi sad trenutno radimo, jest da razgovaramo sa studentima, srednjoškolcima  i nevladinim sektorom kako bismo, zajedno s kolegama zastupnicima u Federalnom parlamentu, pokrenuli inicijativu za poboljšanje života mladih, putem Zakona o mladima u sklopu kojeg se već radi na strategiji mladih u FBiH – rekla je Kokić – Hinović.

  Oboje su se složili kako ta rješenja za mlade treba tražiti kreiranjem zakonodavne regulative u FBiH i BiH. 

   Inače, cilj je ovih susreta promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih dužnosnika s građanima i građankama, povećati transparentnost te približiti njihov rad i rad parlamenata mladima u Bosni i Hercegovini, poručili su organizatori Aktualnog sata.

  Ova neformalna skupina mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa “Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“ (Supporting Political Pluralism and Good Governance Processes in BiH) koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Nacionalni demokratski institut.

   Prvi “Aktualni sat” održan je u Sarajevu.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img