Nove snage u zakonodavnim organima žele raditi na poboljšanju položaja mladih

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta i Agencije lokalne demokratije Mostar u srijedu je u Mostaru  održan drugi “Aktuelni sat”, direktni razgovor predstavnika civilnog sektora, studenata i medija s mladim parlamentarcima iz FBiH, na temu “Suradnja mladih iz politike s mladim ljudima iz civilnoga sektora”.

– Nas, parlamentarce s razine FBiH i županijskih skupština, okupio je Nacionalni demokratski institut, kao nevladina organizacija koja se bavi projektima, uz ostalo, posvećenim mladim ljudima u BiH, da zajedno s nevladinim sektorom radimo na temama i problemima koji se tiču mladih i njihovog položaju u bh. društvu – izjavio je uoči “Aktualnog sata” predsjednik Mladeži HDZ-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mario Mikulić. 

Govoreći o trenutnom položaju mladih, zastupnica u Parlamentu FBiH Adisa Kokić – Hinović kazala je kako istraživanja nisu optimistična ali da svakako postoji nove mlade snage u zakonodavnim organima koje zajedno s nevladinim sektorom žele raditi na poboljšanju položaja mladih.

– Ono što mi sad trenutno radimo, jest da razgovaramo sa studentima, srednjoškolcima  i nevladinim sektorom kako bismo, zajedno s kolegama zastupnicima u Federalnom parlamentu, pokrenuli inicijativu za poboljšanje života mladih, putem Zakona o mladima u sklopu kojeg se već radi na strategiji mladih u FBiH – rekla je Kokić – Hinović.

Oboje su se složili kako ta rješenja za mlade treba tražiti kreiranjem zakonodavne regulative u FBiH i BiH. 

 Inače, cilj je ovih susreta promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih dužnosnika s građanima i građankama, povećati transparentnost te približiti njihov rad i rad parlamenata mladima u Bosni i Hercegovini, poručili su organizatori Aktualnog sata.

  Sudar tri vozila kod Mostara

Ova neformalna skupina mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa “Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“ (Supporting Political Pluralism and Good Governance Processes in BiH) koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Nacionalni demokratski institut.

 Prvi “Aktualni sat” održan je u Sarajevu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi