Nova pravila na granicama ulaskom Hrvatske u Schengen prvog dana 2023. godine

Ulaskom Hrvatske u Schengen prvog dana 2023. godine granica prema BiH postaje vanjska granica EU pa se na međunarodnim graničnim prijelazima očekuju strože kontrole ali i duža čekanja.

Međutim, što se tiče malograničnih prijelaza za lokalno stanovništvo što je posebno zanimljivo za stanovnike doline Neretve i Dubrovačkog Primorja tu neće biti značajnijih promjena.

Svi malogranični prijelazi cestovni granični prijelaz za pogranični promet Gabela Polje – Gabela, Unka, Vukov Klanac-Radež, Imotica-Duži, Slano-Orahov Dol kao i prijelazna mjesta Ulica Marka Marulića Metković, Imotica-Duži, Trnovica Drijen, Osojnik-Kaluđerovići ostaju i dalje u funkciji. Stroži režim ulaska u RH primjenjivati će se na međunarodnim graničnim prijelazima za državljane trećih zemalja., dok će državljani RH koji imaju prebivalište izvan EU-a biti će izuzeti od dodatnih provjera.

Novi automatizirani elektronski sustav na granicama

Novost je da se uvodi automatizirani elektronski sustav pod nazivom ETIAS, (European Travel Information and Authorisation System), koji će služiti za putovanja u zonu Schengena za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Riječ je o internetskoj aplikaciji kojom će se prijaviti ulazak u EU. Sistem će automatski provjeravati podatke iz prijave s drugim izvorima podataka EU, a odobrenje za putovanje bi se trebalo izdati u roku od nekoliko minuta. Državljani trećih zemalja trebati će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a odobrenje ETIAS-a za ulazak u RH vrijediti će tri godine.

  FOTO | Neumski košarkaši na Mini ligi Hercegovine

Odobrenje za ulazak u RH odnosno EU granična policija će odbiti ako podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik za ilegalne migracije ili epidemiološku situaciju, prenosi Dubrovački vjesnik.

Objava Nova pravila na granicama ulaskom Hrvatske u Schengen prvog dana 2023. godine pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://www.tnt.ba
Alem je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija naše Grupacije. Voli da piše o svom poslu, marketingu, online zaradi i putovanjima.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi