Ne propustite večerašnju književnu večer s Ivanom Lovrenovićem

Razgovor s Ivanom Lovrenovićem
Franjevački samostan sv. Petra i Pavla Gorica – Livno organizira 27. lipnja 2022. u 19 sati u prostorijama nove zgrade FMGG-a razgovor s književnikom Ivanom Lovrenovićem. S književnikom će razgovarati dr. fra Drago Bojić.
Ivan Lovrenović (1943.) jedan je od najznačajnijih i najplodnijih intelektualaca i književnika na ovim prostorima. Objavio je tridesetak knjiga ritmizirane proze, romana, kulturnopovijesnih studija, putopisa, eseja, kronika i književnih antologija. Radio je prije posljednjeg rata kao urednik u reviji za kulturu Odjek i u izdavačkim kućama Veselin Masleša i Svjetlost. Kod sarajevsko-zagrebačkog izdavača Synopsis pokrenuo i uređuje biblioteku Bosna Srebrena – izabrani spisi bosanskih franjevaca od 17. do 20. stoljeća. Do 2019. godine objavljeno je deset svezaka. Surađivao je u različitim domaćim i međunarodnim listovima i časopisima, između ostalog u sarajevskim Danima i splitskom Feral Tribune.

Njegova knjiga Unutarnja zemlja. Kratki pregled kulturne povijesti Bosne i Hercegovine, prevedena na više jezika, smatra se najboljom studijom te vrste o Bosni i Hercegovini. To isto vrijedi i za njegovu knjigu Bosanski Hrvati. Esej o agoniji jedne evropsko-orijentalne mikrokulture. Jedan je od najboljih poznavatelja povijesti Franjevačke provincije Bosne Srebrene i spisateljskog rada bosanskih franjevaca. Objavio je i nekoliko knjiga eseja i putopisa i nekoliko knjiga u kojima opisuje nadgrobnu skulpturu iz doba turske vlasti. Smatra ga se ponjaboljim živućim poznavateljem književnosti Ive Andrića.
Dobitnik je više nagrada, među njima nagrade Meša Selimović za roman Nestali u stoljeću (2014. godine) i nagrade Mirko Kovač za knjigu eseja Isus u Ahmićima (2016. godine).
S Ivanom Lovrenovićem će razgovarati dr. fra Drago Bojić, bosanski franjevac, teolog i publicist.

  Kardinal Kardinal Puljić na proslavi sv. Ive u Podhumu: “Istrijebimo psovku, to je vrijeđanje Boga i svetaca”

livnovine.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi