VijestiNaučna konferencija 'Slovo o Mostaru' na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'

  Naučna konferencija ‘Slovo o Mostaru’ na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’

  Peta međunarodna naučna konferencija “Slovo o Mostaru” bit će održana 20. i 21. oktobra na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji je i organizator skupa, dok je suorganizator Regionalno društvo BZK “Preporod” Hercegovina.

  Organizacijom ove konferencije Fakultet humanističkih nauka nastavlja s tradicijom istraživanja hercegovačkih tema, a do sada smo organizovali četiri skupa i objavili četiri zbornika radova (“Slovo o Maku Dizdaru“, „Slovo o A. B. Šimiću, Z. Džumhuru i A. Šantiću“, „Slovo o Hamzi Humi“, „Slovo o Aliji i Isakoviću i Mirku Kovaču“), naveli su iz Organizacijskog odbora.

  Naučni skup “Slovo o Mostaru” radit će u dvije sekcije, od kojih je prva “Historija, etnologija i kulturna baština”, a druga “Filologija”.

  Na skupu će učestvovati 65 naučnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije, a neke od tema o kojima će se raspravljati su “Narodni život i običaji mostarskog kraja”, “Forme i sadržaji tradicijske kulture Mostara i okoline”, “Status nematerijalne kulturne baštine u obrazovnom sistemu naše zemlje”, “Jezičke osobine mostarskog kraja”, te “Specifična leksika Mostara i okoline”, stoji u saopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img