back to top

NATIONAL GEOGRAPHIC / Livno, grad koji trebate posjetiti

Da BiH iz godine u godinu postaje sve popularnija destinacija na turističkoj mapi svijeta, potvrđuju brojni primjeri, od statističkih pokazatelja, prema kojima broj dolazaka i noćenja stranih turista raste, do preporuka koje za našu zemlju izdaju ugledni svjetski časopisi.

Tako je početkom ove godine, od koje brojni turistički radnici u BiH imaju velika očekivanja, ugledni “National Geographic” turiste pozvao da razmisle o sedam alternativa za popularne, a samim tim i preskupe svjetske destinacije, krcate turistima. Jedna od njih je upravo BiH kao alternativa Dubrovniku.

Kulturni utjecaj
– Ono što ovoj balkanskoj zemlji nedostaje na obali, ona više nego nadoknađuje toplim gostoprimstvom, beskrajnim planinarskim i skijaškim stazama i raznim kulturnim utjecajima – od austrougarskih, preko osmanskih, do islama, koji se ogledaju u arhitekturi, kuhinji, muzici i intrigantnom načinu života – naveo je “National Geographic”.

Također, ugledni “Lonely Planet” je označio Mostar kao destinaciju koju treba posjetiti u ovoj godini, a, usto, istakao je biciklističku rutu Trans Dinaricu, koja se proteže kroz osam zemalja, među kojima je i BiH.

Među deset mjesta koja se preporučuju na prvom mjestu je Sarajevo, a potom slijedi Mostar. Na popisu su Plivska jezera, Jajce, Blagaj kod Mostara, Trebinje, Livno, Nacionalni park “Una”, vodopad Kravica kod Ljubuškog, pećina Vjetrenica u Ravnom, Prokoško jezero, Blidinje, Banja Luka, Počitelj, ali i piramide u Visokom.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) u BiH Zoran Bibanović kaže da, prema posjećenosti stranih turista, prednjače gradovi, a to su Sarajevo, Mostar i Bihać.

Pomorski turizam
– Sarajevo je, definitivno, šampion i po broju dolazaka i noćenja, ali i smještajnih kapaciteta. Kada je riječ o pomorskom turizmu, tu je, jasno, Neum, budući da taj naš jedini grad na moru u značajnoj mjeri pohodi naša dijaspora, a što se tiče ostalih mjesta, vrlo popularan je, naravno, planinski turizam, gdje su najposjećenija odredišta Jahorina, potom Bjelašnica, pa i Vlašić – kaže nam Bibanović.

Sistemski pristup
Iako BiH obiluje prirodnim, kulturno-povijesnim i drugim znamenitostima i ima resurse, odnosno ogroman turistički potencijal, ipak, kako Bibanović kaže, neophodan je sistemski pristup turizmu.

– Možemo napraviti značajan iskorak u turizmu i postaviti ga na prvo mjesto, međutim, država mora imati jasan plan i viziju – poručuje Bibanović.

Avaz.ba

national geographic / livno, grad koji trebate posjetiti
Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

Popularno danas