Nakon 17 godina mostarski ‘Stari grad’ osvojio naslov prvaka u tavli (VIDEO)

Tavla klub (TK) “Stari grad” Mostar ove godine osvojio je ekipno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine, a njihov igrač, ujedno i predsjednik Kluba Almir Hadžiomerović pojedinačni je prvak i najbolji igrač tavle u BiH.

– Svoj prvi naslov pojedinačnog prvaka države u tavli osvojio sam 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa 2020. godine prvenstvo se nije igralo, a ove godine ponovno sam osvojio, odnosno obranio naslov najboljeg igrača tavle u Bosni i Hercegovini. To mi mnogo znači i predstavlja mi velik uspjeh jer nije lako biti najbolji među više od 150 igrača u državi – kazao je Hadžiomerović u razgovoru za Fenu.

Tavla je jedna od najstarijih igra. Postoje dokazi da se tavla igrala prije 6.000 godina, i to na prostoru tadašnje Perzije, a otuda se proširila cijelim svijetom.

Mostar prijestolnica tavle

U Bosni i Hercegovini prijestolnicom ove igre može se smatrati Mostar, a pored najvećeg grada u Hercegovini tavla je popularna i u Konjicu te Travniku.

Po riječima tajnika Kluba Dragog Hrvića, Mostar ima uvjerljivo najviše klubova i igrača.

– U Mostaru je, pri Sportskom savezu Grada, registrirano pet tavla klubova, a u cijeloj BiH, koliko ja znam, ima ih 13. Da biste registrirali klub morate na početku godine prijaviti minimalno deset igrača, što znači da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji više od 150 registriranih tavla igrača – kazao je Hrvić.

Ova godina bila je posebno uspješna za “Stari grad” koji je naslov ekipnog prvaka vratio u svoj posjed nakon 17 godina.

  'Dani bosanskohercegovačko-turskog prijateljstva' u Mostaru

– U ove zadnje dvije godine dogodile su se dvije stvari koje nikad prije nisu, a to smo uspjeli postići mi. Riječ je o tome da je igrač TK-a “Stari grad” Mostar Almir Hadžiomerović osvojio dva posljednja državna prvenstva i tako je postao prvi igrač koji je obranio naslov prvaka, a druga stvar je da smo mi kao klub ekipni prvaci države. Prije smo imali puno bolje rezultate, na prvih pet-šest prvenstava imali smo dvije titule i onda smo 17 godina čekali na ovu, tako da nam je još draža – istaknuo je Hrvić.

Igra na sreću ili igra znanja?

Tavla se igra na ploči s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 figura. Figure se pomiču ovisno o brojevima na kockicama, a cilj je prije protivnika svoje figure vratiti “kući”.

Državni prvak Almir Hadžiomerović ističe kako je tavla umna igra, ali značajnu ulogu igra i sreća.

– Da igra najbolji igrač svijeta protiv mene, ako ga ne idu kockice, ja ću pobijediti. Dakle, tu je 70 posto sreća i ako vas idu kockice imat ćete uspjeha u igri, a ako nemate sreće onda je problem. Normalno, čovjek mora imati i znanje da bi igrao i kako mi u tavli kažemo “jedna greška, hiljadu degeneka”, što znači da ako jednom pogriješite, ako vas “nađu”, možete izgubiti partiju i to je draž igre – kazao je Hadžiomerović.

  Završena višemjesečna turneja 'Identitluka'

Kako bi netko postao uspješan igrač tavle, dodao je Hadžiomerović, potreban je trening:

– Mi imamo problem što naš klub nema svoje prostorije, ali zahvaljujući dobrim ljudima koji su nas primili, možemo svakog ponedjeljka i četvrtka održavati treninge, jer bez treninga u bilo kojem sportu ne možete ništa.

Osvajanjem naslova državnog prvaka Hadžiomerović nije izborio nastup na europskim ili svjetskom prvenstvu, jer takva natjecanje, barem za sada, ne postoji.

– Postoji igra slična tavli, a zove se backgammon i jedina razlika je što u njoj imate kockicu za duplanje. Baš ove godine održalo se svjetsko prvenstvo u backgammonu u Njemačkoj i reprezentacija Bosne i Hercegovine sudjelovala je na njemu po prvi put. Nisu ostvarili baš neki rezultat, ali pobijedili su jednu partiju i vidjet ćemo kako će to ići u budućnosti – kazao je Hadžiomerović.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi