Najbrojnije izaslanstvo EU Parlamenta posjećuje Hercegovinu

Veliko izaslanstvo EU Parlamenta krajem tjedna dolazi u Hercegovinu i Mostar, vjerojatno najbrojnije ikada što je posjetilo BiH, navodi Hrvatska republikanska stranka.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Izaslanstvo će činti 12 dužnosnika EU Parlamenta, među kojima će biti Zastupnici ECR grupacije, asistenti i djelatnici odbora za vanjske poslove, a svoj dolazak su najavili i predstavnici Sabora Republike Hrvatske.

Svi oni će u petak u 10:00 u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održati tribinu ne temu odnosa međunarodne zajednice i naroda u BiH. Rezultat je ovo diplomatske inicijative HRS-a koja ima za cilj izmijeniti sarajevocentričnu političku percepciju međunarodne zajednice i usmjeriti je ka objektivnijim i realnijim pogledima na odnose u BiH.

Povod za dolazak izaslanstva EU Parlamenta je definiranje teksta najnovije Rezolucije o BiH koja će biti usvojena u EU Parlamentu. Tekst Nacrta Rezolucije zorno pokazuje koliko je subjektivan pogled međunarodne zajednice na odnose u BiH. Potencira se izborni proces po svaku cijenu, iako do izmjena Ustava i izbornog zakona nije došlo. Kao opasnost za BiH se spominje destruktivna politika Milorada Dodika, izričito se govori o protivljenju bilo kakvom teritorijalnom preustroju te se spominje “zloćudno uplitanje Rusije u odnose na Zapadnom Balkanu”. O opasnostima sarajevskog unitarizma niti riječi, a osobito nema riječi o tome kako je baš političko Sarajevo, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, odgovorno za neprovedbu ustavno izborne reforme.

Kao “uspjeh” hrvatske diplomacije veliča se izmišljanje tople vode, odnosno spominjanje konstitutivnih naroda, što je ustavna kategorija i predmet presuda ustavnog suda kao jedinog tumača Ustava.

Međunarodna zajednica mora shvatiti kako će potenciranje izbora po svaku cijenu, bez usvojenih izmjena Ustava i izbornog zakona koji će sustavno riješiti problem nametanja predstavnika u vlasti, generirati postizbornu krizu ogromnih razmjera. Uz to, BiH je zemlja koja ruši negativne rekorde kada je korupcija u pitanju, a glavni temelj i izvor korupcije je ogroman birokratski aparat. Stoga, govoriti o administrativnom preustroju, koji će racionalizirati birokraciju i netransparentnosti proračunskog trošenja svesti na minimum, je obveza, a ne nacionalistički hir. To je jasno svakome tko iskreno razmišlja o BiH. Na kraju, uz Dodikovu destruktivnu politiku, ne može se ignorirati sva politička sarajevska licemjernost utjelovljena u unitarističkom pogledu na BiH.

Zato je HRS na sebe preuzeo odgovornost stvaranja objektivnijeg i iskrenijeg pogleda međunarodne zajednice prema BiH. Pogleda koji će ići van granica glavnog grada BiH i koji neće biti subjektivno uvjetovan mišljenjem sarajevske čaršije. Pogleda koji će biti usmjeren ka BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda i po mjeri čovjeka.

Tribina u Kosači će biti u potpunosti otvorena za javnost, trajat će dva sata i svi prisutni će imati mogućnost interakcije s govornicima iz EU Parlamenta, navodi se u priopćenju HRS-a.

(www.jabuka.tv)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas