Najava: Svečano otvaranje Doma sv. Ante na Humcu

U tijeku su završni radovi obnove Doma sv. Ante na Humcu.

Kako Radio Ljubuški saznaje, na blagdan sv. Franje biti će upriličeno i svečano otvaranje Doma.

U utorak, 4. listopada nakon svečanog misnog slavlja koje će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš uslijediti će blagoslov i svečana akademija, povodom otvaranja Doma sv. Ante na Humcu.

Dom sv. Ante na Humcu vuče korijene od 1933. godine, kada ga je počeo graditi fra Rudo Mikulić, glazbenik amater, veliki zaljubljenik u glazbu. Ta njegova ljubav prema glazbi potaknula ga je da gradi dom. Naime, fra Rudo je 1932. godine osnovao Limenu glazbu na Humcu, no nisu imali prikladne prostore za vježbanje pa su to radili u staroj fratarskoj kući na Baščini, na rijeci Trebižat.

Već sljedeće godine fra Rudo pokreće izgradnju Doma sv. Ante u neposrednoj blizini samostana na Humcu, kao kulturnog centra. Iako nije bio posve završen, dom je ubrzo otvoren i fra Rudo uvodi u njega svoje svirače. Osniva i pokreće HKUD “Sv. Ante”, zatim Društvo sv. Ante u kojem su, osim Limene glazbe, bila pjevačka društva i zborovi, s jako velikim brojem članova. No, dolazi rat, sve je stalo, i, nažalost, fra Rudo je obolio od tifusa te umro 1942., u 45. godini života. Nakon rata, 1945., komunistička partizanska vlast nasilno je oduzela dom i sve što je u njemu bilo pogasila, jedino se održala Limena glazba koja se ugasila 2005. godine, da bi se nedavno ponovno obnovila.

  Trener Karate kluba Ljubuški gostovao na našem Radiju

Njegova zamisao nije se nikad ostvarila. Našao sam projekt doma koji je on zamislio i zacrtao, sadržavao je koncertnu dvoranu sličnu onoj na Kaptolu u Zagrebu, današnjoj dvorani kazališta Komedija. Napravio je temelje te dvorane, ali nikad je nije uspio podignuti. Istražujući i proučavajući građu o domu, iako je ima veoma malo sačuvano, nešto slika i nešto napisano u časopisu “Kršćanska obitelj”, želimo da se on izgradi i vrati te uključi u prvotne svrhe, kao kulturni centar. Iako imamo velik samostan, oskudni smo s prostorom za bilo koje događaje i zato smo pristupili njegovoj obnovi i dogradnji te ostvarenju onih zamisli koje je fra Rudo imao”, objasnio je ranije fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu.

Objava Najava: Svečano otvaranje Doma sv. Ante na Humcu pojavila se prvi puta na Radio Ljubuški.

radioljubuski.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi