Na upisi.sum.ba objavljeni rezultati upisa u srednje škole

Na mrežnoj stranici upisi.sum.ba objavljeni su neslužbeni rezultati digitalnih upisa učenika u srednje škole u Hercegbosanskoj županiji za prvi prijavni rok na području HBŽ-a koji je trajao od 27. do 30. lipnja 2022. godine, piše Večernji list BiH.

Suradnja

– Suradnja s Ministarstvom i SUMIT koordinatorima u školama tijekom cijelog ovog projekta bila je izvrsna. Tim programera i dizajnera koji je radio na ovom projektu izradio je funkcionalnu aplikaciju moderna izgleda koja je jednostavna za korištenje. Povratne informacije učenika pozitivne su, a sama aplikacija štedi vrijeme kako učenicima i roditeljima tako i administraciji u srednjim školama – kazao je Robert Rozić, voditelj projekta SUMIT eUpisi.

Učenici su mogli u aplikaciji birati školu, program obrazovanja i prioritete kod upisa. – Na kolegiju s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Hercegbosanske županije, prema riječima ravnatelja, ni u jednoj školi nije bilo problema i upisi nikada nisu prošli jednostavnije i transparentnije, a suradnja između SUMIT-a i škola je na visokoj razini – kazala je Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije.

Inače, aplikacija za upise izrađena je u skladu s uputama Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT u procesu digitalne transformacije obrazovanja u školama koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskome jeziku.

Podsjetimo, prva škola koja u potpunosti koristi SUMIT eDnevnik, bez fizičkoga oblika dnevnika, također je s područja Hercegbosanske županije, i to Srednja ekonomska škola Livno, a podaci za upis u škole preuzeti su automatski iz SUMIT eMatice. Prije samoga procesa upisa za SUMIT koordinatore u školama, ravnatelje i učenike djelatnici SUMIT-a održali su edukacije tijekom svibnja i lipnja na kojima je prezentirano da je cilj aplikacije omogućiti jednostavan i brz upis učenika u školu.

  RAZGOVOR S POVODOM: Katarina Bošnjak, učenica generacije Srednje škole Prozor za školsku 2021./2022.

– S obzirom na to da škole već koriste SUMIT eMaticu dvije godine, sve svjedodžbe učenika nalaze se u sustavu SUMIT eMatice, tako da učenici pomoću nekoliko klikova mogu izvršiti online upis u školu. Tako se smanjuju i nepotrebna dokumentacija i papirologija, kako učenika i roditelja tako i škola. Također se osigurava transparentnost procesa upisa u školu jer će u svakome trenutku biti moguće provjeriti bodovno stanje na rang-listi. Svi će učenici imati uvid u rang-listu koja govori koliko bodova ima svaki učenik i tako će biti informirani u vezi s tim zadovoljavaju li kriterije potrebne za upis u određeni smjer u školi, rečeno je tada prilikom prezentacije.

Prva županija

Podsjetimo, hercegbosanska županija prva je županija koja je krenula sa SUMIT eUpisima u srednje škole, a od iduće godine kreću i ostale županije gdje se nastavni planovi i programi izvode na hrvatskomu jeziku.

Objava Na upisi.sum.ba objavljeni rezultati upisa u srednje škole pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi