Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ promovirana tri doktora znanosti

-

Promocija tri doktora znanosti Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO) održana je u petak u zgradi Građevinskog fakulteta Univerziteta

Ovime su završene dvotjedne aktivnosti na obilježavanju 44. godišnjice postanka i uspješnog rada te visokoškolske ustanove.

Prorektorica za znanost i znanstveno-istraživački rad UNMO-a Rebeka Kotlo istaknula je kako su ovo prvi kandidati koji su svoje doktorske studije uspješno okončali po bolonjskim principima i bolonjskom načinu studiranja.

– Danas smo promovirali tri kandidata, i to Marka Ćećeza i Adisa Bubala s Doktorskog studija politehnika, te Adnana Džindu s Doktorskog studija europskog prava na Pravnom fakultetu. Oni su postali doktori znanosti iz područja tehničkih znanosti, polje građevinarstvo i strojarstvo, odnosno doktor znanosti iz područja društvenih znanosti, polje pravo – kazala je Kotlo.

Naglasila je kako je ova manifestacija veoma važna za doktorante, ali i za Univerzitet te širu akademsku zajednicu.

– Naš Univerzitet zaista je posvećen razvoju, obrazovanju, znanstveno-nastavnoj i istraživačkoj djelatnosti, kao i izdavačkoj djelatnosti. Naši doktoranti tek će u punom zamahu i kapacitetu nastaviti svoj znanstveno-istraživački put, a već su se afirmirali kroz svoja znanstvena istraživanja tijekom pripreme i izrade disertacija – navela je Kotlo.

Dodala je kako je zaista sretna što su uspjeli organizirati i realizirati sve manifestacije unatoč okolnostima uzrokovanim covidom-19.

– Sve manifestacije organizirali smo na veoma korektan i pravilan način uz prisutnost visokih zvanica, prijatelja Univerziteta, te uvaženih predstavnika akademske zajednice – kazala je prorektorica Kotlo.

Inače, u okviru obilježavanja 44. obljetnice postojanja Univerziteta “Džemal Bijedić” održane su promocije publikacija u izdanju ove visokoškolske ustanove, zatim promocija studentskih, znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata, upriličena je dodjela diploma, kao i dodjela nagrada rektora najboljim studentima, te je održana svečana sjednica Senata Univerziteta.

spot_img

Mostar vijesti