VijestiNa Sveučilištu u Mostaru započeo bh. kongres nastavnika njemačkog...

  Na Sveučilištu u Mostaru započeo bh. kongres nastavnika njemačkog jezika

  Na Sveučilištu u Mostaru započeo je Dvanaesti bosanskohercegovački kongres nastavnika njemačkog jezika pod nazivom “Vrijeme izazova – Izazovi vremena” na kojemu uživo i online sudjeluje oko 120 sudionika.

  – Prepoznati smo u svjetskom vrhu zbog naše važnosti i rada. Profesionalno koristimo sve vještine koje imamo i nudimo ih široj zajednici, prioritetno nastavnicima njemačkog jezika – kazala je predsjednica Udruženja nastavnika njemačkog jezika (BHDLV) Dubravka Vukadin, dodavši kako svake godine Udruga organizira brojne seminare i simpozije radi razmjene iskustava i uspješnog stručnog usavršavanja.

  Na kongresu je sudjelovao i predsjednik Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika Benjamin Hedžić, koji je naglasio kako milijuni ljudi na svijetu njeguju kontakte, komuniciraju i uče njemački jezik. Da bi oni mogli učiti ovaj jezik, kaže Hedžić, potreban je rad stotina tisuća nastavnika.

  – Svjedočimo vremenu pandemije korona virusa, ali i poplavama koje su ovih dana, pored velikih šteta, učinile i da brojni nastavnici ne mogu doći na nastavu nego je održavaju online. Smatram da je prilagodba novim tehnikama upravo izazov i u nastavnom procesu – zaključio je Hedžić.

  Bosna i Hercegovina je od 2009. godine aktivni član Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika i dvadeset godina se organiziraju ovakvi kongresi na nekom od sveučilišta u zemlji.

  Prvi put na ovakvom kongresu sudjeluje Lejla Smajić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je kazala kako je studentima važno biti dio ovakvih sadržaja jer imaju uvid u nastavnički proces.

  – Na ovaj način vidimo da to nije samo običan predavački pristup studentima, nego je moguće družiti se i pored nastave, kao i sudjelovati na raznim radionicama i tako pridonijeti društvu, ali i svom osobnom iskustvu – dodala je studentica Smajić.

  Student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volić izrazio je zadovoljstvo što je dio ovoga projekta jer će studenti njemačkog jezika u budućnosti biti nastavnici kojima će ovakvi projekti biti odskočna daska za stjecanje novih iskustava i uspješne pripreme za rad.

  Dvanaesti kongres organiziralo je Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, brojnim institucijama s njemačkog govornog područja koje djeluju u BiH, ali i u suradnji s njemačkim, austrijskim i švicarskim veleposlanstvima. Kongres je svečano otvorio švicarski veleposlanik Daniel Hunn, dok su se sudionicima online obratili njemačka veleposlanica Margaret Uebber i austrijski veleposlanik Ulrike Hartmann.

  (FENA) N.M.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img