Na Sveučilištu u Mostaru započeo bh. kongres nastavnika njemačkog jezika

Na Sveučilištu u Mostaru započeo je Dvanaesti bosanskohercegovački kongres nastavnika njemačkog jezika pod nazivom “Vrijeme izazova – Izazovi vremena” na kojemu uživo i online sudjeluje oko 120 sudionika.

– Prepoznati smo u svjetskom vrhu zbog naše važnosti i rada. Profesionalno koristimo sve vještine koje imamo i nudimo ih široj zajednici, prioritetno nastavnicima njemačkog jezika – kazala je predsjednica Udruženja nastavnika njemačkog jezika (BHDLV) Dubravka Vukadin, dodavši kako svake godine Udruga organizira brojne seminare i simpozije radi razmjene iskustava i uspješnog stručnog usavršavanja.

Na kongresu je sudjelovao i predsjednik Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika Benjamin Hedžić, koji je naglasio kako milijuni ljudi na svijetu njeguju kontakte, komuniciraju i uče njemački jezik. Da bi oni mogli učiti ovaj jezik, kaže Hedžić, potreban je rad stotina tisuća nastavnika.

– Svjedočimo vremenu pandemije korona virusa, ali i poplavama koje su ovih dana, pored velikih šteta, učinile i da brojni nastavnici ne mogu doći na nastavu nego je održavaju online. Smatram da je prilagodba novim tehnikama upravo izazov i u nastavnom procesu – zaključio je Hedžić.

Bosna i Hercegovina je od 2009. godine aktivni član Svjetskog udruženja profesora njemačkog jezika i dvadeset godina se organiziraju ovakvi kongresi na nekom od sveučilišta u zemlji.

Prvi put na ovakvom kongresu sudjeluje Lejla Smajić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je kazala kako je studentima važno biti dio ovakvih sadržaja jer imaju uvid u nastavnički proces.

– Na ovaj način vidimo da to nije samo običan predavački pristup studentima, nego je moguće družiti se i pored nastave, kao i sudjelovati na raznim radionicama i tako pridonijeti društvu, ali i svom osobnom iskustvu – dodala je studentica Smajić.

Student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volić izrazio je zadovoljstvo što je dio ovoga projekta jer će studenti njemačkog jezika u budućnosti biti nastavnici kojima će ovakvi projekti biti odskočna daska za stjecanje novih iskustava i uspješne pripreme za rad.

Dvanaesti kongres organiziralo je Udruženje nastavnika njemačkog jezika BiH u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, brojnim institucijama s njemačkog govornog područja koje djeluju u BiH, ali i u suradnji s njemačkim, austrijskim i švicarskim veleposlanstvima. Kongres je svečano otvorio švicarski veleposlanik Daniel Hunn, dok su se sudionicima online obratili njemačka veleposlanica Margaret Uebber i austrijski veleposlanik Ulrike Hartmann.

(FENA) N.M.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas