N1 u Grudama: Nekada najnerazvijenija općina – danas malo privredno čudo

Grude su nekada nosile epitet najnerazvijenije općine u državi. No, posljednjih godina situacija se počela mijenjati. Napravljen je poduzetnički iskorak, otvorila su se nova poduzeća, broj zaposlenih u privatnom sektoru je udvostručen. Kažu, stvorena je nova kultura rada.

Pitali smo građane ove najmanje općine Zapadnohercegovačke županije, u kojem živi oko 17 tisuća stanovnika, kakav je život u Grudama?

“Život je dobar, radi se pomalo i tako, poskupilo je malo. Prodajem mandarine voće i tako”, kaže nam jedan sugovornik, dok drugi dodaje: “Ekstra, ekstra, zavisi šta čovjek očekuje od života.”

Da život u bijelom svijetu nije uvijek ljepši od onog u rodnoj grudi, priča nam Ivan Čepo. On se vratio iz Njemačke. Sada živi od svog prvobitnog hobija, pčelarstva:

“Imao sam prilike, bio sam u Frankfurtu, proveo sam gore sedam mjeseci, ali sam se opet vratio na svoje ognjište, smatram da je tu ipak najbolje. Opet te srce vuče gdje si svoj, ideš ka svome, težiš ka svome, volim ovdje živjeti naši ljudi, naš narod, to mi je neprocjenjivo, to ne može zamijeniti nikakav novac u inozemstvu”, kaže Ivan.

U ovoj općini, u posljednjih osam godina broj zaposlenih u privatnom sektoru je udvostručen. Veliki dio njih radi u poslovnoj zoni.

Ista je nekada bila potpuno zapušteno zemljište, ali nakon deset godina konstantnog ulaganja, trenutno ovdje posluje devet poduzeća sa 350 zaposlenih. Sve su prilike da će se broj poslovnih objekata nastaviti povećavati. S obzirom da su nadležni, prema riječima poduzetnika, dali primamljive uvjete.

“Uvjeti su bili odlični, motivirajući za nas, cijena zemlje je bila 6 maraka po kvadratnom metru, gdje se ako se uselite u određenom razdoblju, vraća trećina investicije. Što je baš bilo motivirajuće za nas, 68 zaposlenih imamo trenutno, bavimo se distribucijom i prodajom alata po čitavoj BiH”, navodi poduzetnik, Filip Pehar.

Poduzetnik Darko Mandić kaže da su se odlučili za ovu poslovnu zonu prije četiri godine. Najviše zaposlenih je iz Gruda ili okoline, priznaje da je ponekad teško doći do novog radnika, s obzirom da ni ovaj kraj nisu mimoišli migracijski problemi.

“U ovoj firmi imamo 110 zaposlenih, ljeti imamo nešto više, zimi manje, po potrebi uzimamo privremene radnike. Do radnika je problem danas doći, svi odoše, iseljavanje je veliko. Ali ja se nadam potporom, financijskom plaćom, koja je glavni čimbenik kod zadržavanja radnika, da ćemo uspjeti održati taj broj nekih minimalnih 110 radnika”, ističe Mandić.

Od poslovne zone, u koju je uloženo preko 5 miliona maraka javnog novca, živi veliki broj Gruđana. A olakšan je život i najranjivijoj kategoriji.

“Općina Grude ima nepune dvije tisuće umirovljenika, a oko četiri i po tisuće zaposlenih, dakle omjer je 2 -1. Samim tim imamo poziciju da smo mi neto uplatitelji u mirovinske fondove, tako da općina Grude povuče mjesečno recimo jedan milion maraka mirovina, a milion i po maraka uplati mirovinskog doprinosa”, kaže načelnik Gruda, Ljubo Grizelj.

I tako, korak po korak, od najnerazvijenije općine, Grude polako počinju zvati malim privrednim čudom.

Video možete pogledati na OVOM LINKU

Post N1 u Grudama: Nekada najnerazvijenija općina – danas malo privredno čudo je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas