Mostarski sajam okuplja svjetske privrednike nakon dvije godine pauze

Brojne firme suočavaju se s teškom ekonomskom krizom, dugo se nije radilo zbog pandemije koronavirusa, zbog toga hvala svakom izlagaču koji će biti dio 23. međunarodnog Sajma privrede u Mostaru, kazala je u četvrtak na konferenciji za medije Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma.

Bošnjak je dodala kako sigurnosna situacija u ovim trenucima nije najbolja te da je organizacijski dio težak zbog dvogodišnje pauze.

“Ali živjeti i raditi moramo. Da ove godine nismo organizirali sajam, nisam sigurna bi li ga više ikada bilo”, ocijenila je ona.

Zahvalila se ovogodišnjoj zemlji partneru Republici Mađarskoj, istaknuvši kako organizatori sajma pripremaju izložbeni i konferencijski dio sajma.

“Jedna od najvažnijih je poslovni forum na kojem će se održati B2B susreti provrednika. Pored izložbenog i konferencijskog dijela, imamo i podsajmovsku manifestaciju turizma”, naglasila je direktorica, ustvrdivši kako će 14. marta biti nagrađeni najuspješniji vinari.

Govoreći o zemlji partneru, Bošnjak je kazala kako će se Mađarska na sajmu predstaviti s nacionalnim i kolektivnim poslovnim štandom.

“Na poslovnom štandu će 30 mađarskih preduzeća predstaviti inovativne proizvode, usluge i tehnologije. Na nacionalnom će biti prisutni Centar za marketing i Mađarski turistički zavod, a posjetioci će svakodnevno moću probati naše specijalitete, kao i naša izvanredna vina”,  kazao je Krisztián Pósa, ambasador Republike Mađarske u BiH.

On je poseban naglasak stavio na predstavljanje turističke ponude južnog dijela Mađarske. Pripremljen je, kaže, i bogat kulturni program, kao i dodatni zabavni i sportski sadržaji.

Ambasador je također istaknuo kako je mađarska ekonomija u posljednjem desetljeću postigla izvrstan uspjeh, osvrnuvši se pritom na 2010. godinu kada je ova zemlja bila, kako navodi, na rubu finansijskog kolapsa, dok je danas među najbrže rastućim ekonomijama u Evropi.

“Po broju stanovnika Mađarska je 95. zemlja svijeta, ali gledajući po izvozu naša država je na 34. poziciji. Umjesto raspodjele pomoći za vrijeme pandemije koronavirusa, Vlada Mađarske naglasak je stavila na radna mjesta i razvoj provrede”, naglasio je mađarski ambasador.

Dodao je kako je stopa zaposlenosti u toj zemlji 78,4 posto, a nezaposlenosti 3,8 posto, što je historijski minimum. Plate su se, kaže, u posljednjih desetak godina više nego udvostručile.

Željko Raguž, direktor finansija i pravnih poslova Provredne komore FBiH naglasio je kako je u prošloj godini obujam trgovinske razmjene između Mađarske i BiH iznosio milijardu i 82 miliona maraka.

Govoreći o razvoju saradnje između dvije zemlje, Raguž ističe kako se to treba temeljiti na organiziranim kontaktima između privrednika, koji trebaju  koristiti svaku priliku za sklapanje poslova.

Raguž je također predstavio dvodnevnu poslovnu konferenciju pod nazivom “Mostarski ekonomski forum”.

Istaknuo je kako su drugog dana konferencije predviđena dva panela iz oblasti kreativne industrije i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom u vremenu dekarbonizacije i globalnih kriza.

Mostarski sajam traje od 5. do 9. aprila, a predstavit će se izlagači iz cijelog svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.

Izložbeni prostor Sajma prostire se na 30 hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora, a posjećuje ga oko 50 hiljada posjetitelja.

(Fena)

mostarski.ba
#Mostarski #sajam #okuplja #svjetske #privrednike #nakon #dvije #godine #pauze

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas