VijestiKulturaMostarcima predstavljena monografija ''Razgovor s Radimljom''

  Mostarcima predstavljena monografija ”Razgovor s Radimljom”

  “Razgovor s Radimljom” naziv je monografije autora Miroslava Palamete i Mire Raguža čije predstavljanje je upriličeno u četvrtak navečer u Mostaru.

  Riječ je o dvojezičnoj fotomonografiji na oko 500 stranica, a nakladnik monografije je Javna ustanova Radimlja.

  Monografija se sastoji od tekstualnog dijela, koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s pregledom mapa i kratkim opisom svakog spomenika te  mnoštva fotografija.

  – To je najnovija, iako je napisana prije nekoliko godina, vizija jedne nekropole koja stoji u središtu uopće kulture stećaka. Ona je matična nekropola, najkvalitetnija zato što su je radili najbolji majstori, bila je na određenom mjestu, vidna, pored puta, tako da su je mnogi i poznavali, ali odlučujuće je o tome što je ona dobro urađena, danas nije sačuvana – kazao je u izjavi za novinare jedan od autora Miroslav Palameta.

  Dodao je kako ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju navedenog objekta.

  – Ova monografija će potrajati nadamo se i snimci s nje duže nego stećci koji nisu ničim zaštićeni, oni su zapravo upropašteni različitim konzervacijama i lošim pokušajima da se to uradi. Tako da, ova monografija znači i svojevrsnu konzervaciju tog objekta koji je značajan. Ona je središte galaksije stećaka, dakle sunce među nekropolama – naglasio je Palameta.

  Direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović istakao je kako smatra da je ovo zaista jedno epohalno djelo kad su u pitanju monografija i stećci naglasivši kako smatra da je ‘Radimlja’ svojom kvalitetom, sadržajem i fotografijama nadmašila sve ostale.

  – U njoj se može naći 479 fotografija Radimlje sa stećcima, slikane u četiri godišnja doba. Snimanje je trajalo preko dvije godine, plus produkcija godinu dana, plus tekstovi i na kraju dok smo pronašli finansijska sredstva jer je bio iznimno skup projekt, sve skupa trajalo je neke četiri i po godine. Prvo predstavljanje bilo je na Radimlji 19. jula 2019. godine pod otvorenim nebom – naglasio je.

  U fotomonografiji se mogu naći i kadrovi kranskog snimanja, snimanja po kiši, snimanja u rana jutra, zato, na kraju krajeva, kaže Vujnović, i jest ovako dugo trajala njena izrada i tisak.

  Predstavljanje monografije organizirali su Organak Kluba žena HNŽ-a Udruge Hrvata BiH “Prsten” i JU “Radimlja”.

  Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena.

  Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

  federalna.ba/Fena

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adna
  Adnahttps://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img