More
  VijestiMostarcima predstavljena izdanja sarajevskog Instituta za jezik

  Mostarcima predstavljena izdanja sarajevskog Instituta za jezik

  Promocija izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu koja su objavljena u 2020. i 2021. godini upriličena je večeras u mostarskom Centru za kulturu.

  Promocija je organizirana povodom 50 godina od osnivanja Instituta za jezik, a o izdanjima su govorili Alen Kalajdžija, Jasmin Hodžić, Edim Šator, Nihada Ibrišimović te Zenaida Karavdić.

  ” Imamo priliku da predstavimo monografiju koja se bavi bibliografijom radova u bosanskom jeziku, zatim pravimo iskorak prema historiji jezika i bosanskoj redakciji staroslavenskog jezika, predstavljamo jednu studiju novijeg pristupa lingvističkim istraživanjima koja se bavi savremenim jezikom, odnosno gramatikom, i jednu studiju koja je posebno važna što ima etnolingvistički pristup, bavi se lokalnim govorom, etnolingvističkim slojevima bosanske leksike”, istakao je direktor Instituta za jezik Jasmin Hodžić.

  Ono što je važno za sva ova izdanja, kaže Hodžić, jeste da su ona zapravo pandemijska, izdanja iz 2021.

  ” Pošto nismo imali priliku u pandemiji da predstavljamo svoju djelatnost ovdje smo dodali i dvije knjiga iz 2020. godine, tako da predstavljamo i Bosanski akcenatski priručnik, jako zanimljivo štivo od šire koristi, i jednu knjigu koja se bavi jezikom Edhema Mulabdića, kao našeg značajnog književnika”, kazao je Hodžić.

  Naglasio je kako se za ova izdanja može reći da su i pojedinačno i ukupno važna za širu publiku.

  “Sva izdanja osim uskonaučne vrijednosti imaju i jednu širu karakteristiku da su zanimljiva širem krugu čitalaca. Izdanja su predstavljena u Sarajevu, a nakon Mostara bit će promovirana u Brčkom, a zatim u Bihaću”, kazao je Hodžić.

  Organizatori promocije su BZK Preporod- Regionalno društvo Hercegovina, Centar za kulturu te Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu.

  mostarski.ba
  #Mostarcima #predstavljena #izdanja #sarajevskog #Instituta #jezik

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img