Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića

MOSTAR, (FENA) – Izložba “Oblik vode”, mostarskog slikara Marina Topića, otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače.

Topićevu šesnaestu izložbu otvorio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je i visoki pokrovitelj izložbe, a ovom prilikom Društvo likovnih umjetnika mostarskom umjetniku uručilo je plaketu za 45 godina stvaralaštva.

– Lijepo je biti ovdje s vama okupljenim oko onoga što čini 45 godina Marinovih nestašluka, koji su se pretvorili u predivna umjetnička djela koja krase i naše domove po Mostaru, u Hercegovini i diljem svijeta. Hvala ti za svaki kamen, za svaku riječ, šipak, Neretvu, svaki cvijet, lipe i portrete koje si nam podario. Sve je to Marin ugradio u jedno veliko mostarsko srce koje njega krasi – istaknuo je Čović.

Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića
otvorena izložba ‘oblik vode’ marina topića
Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića

Izložba “Oblik vode” posvećena je Hercegovini, Mostaru, Neretvi te babi Penavuši (Sofiji Naletilić), hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj naivnoj kiparici, a upriličena je u dobu kada je, po autorovim riječima, Mostar najljepši, u lipnju kada mirišu lipe.

Na izložbi je prikazano oko 50 Topićevih djela rađenih različitim tehnikama.

– Pored forme za moje slike najvažniji je sadržaj – kazao je Topić, naglasivši kako mu je ovo prva izložba nakon pet godina.

Topić je istaknuo kako je ova izložba skup projekt u kojeg je uloženo jako puno truda i rada.

Napomenuo je kako mu je ovo prva koju nije radio sam.

  Kordić: Uz ozbiljan rad moguće rješenje deponije Uborak (VIDEO)

– Imao sam veliku pomoć brojnih partnera i sponzora zbog čega sam neizmjerno zahvalan – poručio je mostarski umjetnik.

otvorena izložba ‘oblik vode’ marina topića
Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića
otvorena izložba ‘oblik vode’ marina topića
Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića

Dodao je kako je na pripremi izložbe radio i stručni tim, voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, likovni i književni kritičar iz Zagreba Milan Bešlić te tajnik Studija povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru Vladimir Filipović.

Predsjednica Društva likovnih umjetnika Federacije BiH Ana Šimić kazala je je kako je Marinova izložba zaista posebna.

– Za jedan ovakav rad potrebno je dosta vremena, a on je uspio za pet godina ponoviti još jedan ovakav veličanstven opus. Radovi su predivni, hiperrealizam. On je ipak majstor svog zanata – istaknula je Šimić.

Dodala je kako posebnu pažnju gledatelje privlače Topićevi portreti.

– Marin Topić u regiji je poznat kao jedan od boljih portretista. Portreti su mu živi, imaju karakter istovjetnost i sličnost, sve u isto vrijeme – navela je Šimić.

Tako je Topić, među ostalima, izložio portrete generala Dragana Čurčića, Nemanje Bilbije, Vlade Majstorovića, Joze Pavkovića, obitelji Golemac itd.

Izložba je privukla veliki broj posjetitelja iz kulturnog, akademskog, vjerskog, političkog i gospodarskog života Mostara, Hercegovine i BiH.

Izložba “Oblik vode” nastala je u suradnji Hrvatskog narodnog sabora BiH, Sveučilišta u Mostaru te Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Otvorena izložba ‘Oblik vode’ Marina Topića Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru