Mostar slavi 17. godišnjicu obnove Starog mosta

Manifestacijom pod nazivom “Sve je premostivo” Mostar će proslaviti 17. godišnjicu od završetka obnove Starog mosta i 16. godišnjicu od upisa na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za 21. jun i trajat će do polovine augusta.

Lideri najvećeg grada u Hercegovini očekuju da će ovogodišnja proslava događaja koji su zlatnim slovima upisani u historiju Mostara okupiti brojne posjetitelje iz raznih krajeva svijeta.

Detaljan program slavljeničke manifestacije u ovom gradu na Neretvi koja će trajati dva mjeseca bit će objavljen na službenoj stranici Grada Mostara.

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na popis UNESCO-a, ove datume je Mostar obilježavao otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta.

Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem savremenog interpretacijskog muzeja smještenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

Obilježavanje ovih datuma novije mostarske historije nije spriječila ni situacija uzrokovana koronavirusom prošle godine.

Tada su uz pomoć umjetnika muzičkom razglednicom iz Mostara poslane poruku prijateljstva i nade prijateljima grada, UNESCO gradovima i svima koji prošle godine nisu bili u prilici putovati, posjetiti Mostar i veličanstveni Stari most.

Ovogodišnja manifestacija kako ističu organizatori ima za cilj da vrati Mostar na svjetsku mapu događanja i zauzme pozornicu središta kulturnih i zabavnih sadržaja za sve generacije bez ikakvih granica i iza sebe ostavi teškoće s kojim se nosio uz simboličan slogan “Sve je premostivo”.

  Za mjesec dana prolongiran početak naplate parkiranja u Mostaru

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

U jeku rata u Bosni i Hercegovini je srušen 9. novembra 1993. godine, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine. Godinu dana kasnije Stari most je uvršten na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a i poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine, piše klix.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi