Mostar Kultur Punkt osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

Ovog tjedna u Mostaru je počeo konceptualni program “Mostar Kultur Punkt” koji Udruga Rezon, službena platforma Street Arts Festivala Mostar, provodi uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

“Za čitav ovaj konceptualni program poslužili smo se primjerom Berlina, imajući u vidu da je period neposredno prije i nakon pada Berlinskog zida bio krucijalan u stvaranju street art kulture”, rekla je Maja Rubinić, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar.

Realizacija aktivnosti koje su planirane u sklopu ovog programa počela je na Mural Punktu u Zagrebačkoj ulici gdje lokalne umjetnice i organizatorice Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar – Iris Ivković i Karla Ćosić, sa sarajevskim umjetnikom Benjaminom Čengićem oslikavaju mural. 

Istodobno na KulturStadt Punktu u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar učenici i učenice profesora Darija Pehara imali su priliku slušati predavanje o uličnoj umjetnosti renomirane umjetnice Jane Danilović. Prisutni su se upoznali s osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati.

Narednih dana, sudionici radionice će s profesorom Peharom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na vlastitim umjetničkim djelima koja će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela njemačke street art scene. Nakon završetka svojih radova, sudionici će ih aplicirati u javnom prostoru.

Tijekom vikenda zainteresirani će imati priliku u subotu, 4. prosinca, posjetiti Musik Punkt u Klubu 27 u MC Pavarotti s početkom u 20.30 sati. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će sve prisutne provesti kroz glazbeno povijesno putovanje elektronske glazbe i time doprinijeti osnaživanju elektronske glazbene scene i umrežavanju lokalnih DJ-eva.

Jedan od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene, Frenkie aka LACK, gostovat će na Graffiti Punktu u nedjelju, 5. prosinca, u OKC Abrašević s početkom u 20 sati gdje će posjetitelji slušati “Priče sa zidova”. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati s grafiti kulturom, njezinim temeljima na našim prostorima i izazovima s kojima se suočava i koje prevladava. Razgovor će voditi Sabina Maslo, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i jedna od osnivačica Street Arts Festivala Mostar.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas