VijestiKulturaMostar Kultur Punkt osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

  Mostar Kultur Punkt osnažuje lokalnu scenu ulične umjetnosti

  Ovog tjedna u Mostaru je počeo konceptualni program “Mostar Kultur Punkt” koji Udruga Rezon, službena platforma Street Arts Festivala Mostar, provodi uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe Instituta u BiH, u okviru projekta IchBiH.ba koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH.

  “Za čitav ovaj konceptualni program poslužili smo se primjerom Berlina, imajući u vidu da je period neposredno prije i nakon pada Berlinskog zida bio krucijalan u stvaranju street art kulture”, rekla je Maja Rubinić, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar.

  Realizacija aktivnosti koje su planirane u sklopu ovog programa počela je na Mural Punktu u Zagrebačkoj ulici gdje lokalne umjetnice i organizatorice Mostar Kultur Punkta i Street Arts Festivala Mostar – Iris Ivković i Karla Ćosić, sa sarajevskim umjetnikom Benjaminom Čengićem oslikavaju mural. 

  Istodobno na KulturStadt Punktu u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar učenici i učenice profesora Darija Pehara imali su priliku slušati predavanje o uličnoj umjetnosti renomirane umjetnice Jane Danilović. Prisutni su se upoznali s osnovnom terminologijom u uličnoj umjetnosti, te su im predstavljene i vrste tehnika i kako ih mogu prepoznavati.

  Narednih dana, sudionici radionice će s profesorom Peharom i lokalnom umjetnicom Majom Rubinić raditi na vlastitim umjetničkim djelima koja će biti svojevrsne interpretacije već postojećih djela njemačke street art scene. Nakon završetka svojih radova, sudionici će ih aplicirati u javnom prostoru.

  Tijekom vikenda zainteresirani će imati priliku u subotu, 4. prosinca, posjetiti Musik Punkt u Klubu 27 u MC Pavarotti s početkom u 20.30 sati. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će sve prisutne provesti kroz glazbeno povijesno putovanje elektronske glazbe i time doprinijeti osnaživanju elektronske glazbene scene i umrežavanju lokalnih DJ-eva.

  Jedan od pionira bosanskohercegovačke grafiti i hip-hop scene, Frenkie aka LACK, gostovat će na Graffiti Punktu u nedjelju, 5. prosinca, u OKC Abrašević s početkom u 20 sati gdje će posjetitelji slušati “Priče sa zidova”. Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati s grafiti kulturom, njezinim temeljima na našim prostorima i izazovima s kojima se suočava i koje prevladava. Razgovor će voditi Sabina Maslo, jedna od organizatorica Mostar Kultur Punkta i jedna od osnivačica Street Arts Festivala Mostar.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img