Mostar Kultur Punkt: Novi konceptualni program za unapređenje urbane kulture

Udruga Rezon, službena platforma Street Arts Festivala Mostar, organizira novi konceptualni program Mostar Kultur Punkt koji će se održavati od 1. do 7. decembra 2021. godine.

Mostar Kultur Punkt ujediniti će različite sadržaje na više lokacija u gradu koje će biti punktovi kreativnosti, progresa i edukacije, gdje će se također okupiti pojedinci koji su svojim djelovanjem dali veliki doprinos kulturnoj sceni.

Program se realizira uz prijateljsku i partnersku podršku Goethe-Instituta BiH, u okviru projekta IchBiH.ba, koji ima za cilj promociju njemačke kulture i jezika kroz podršku lokalnim inicijativama u BiH, najavili su organizatori.

U Zagrebačkoj ulici tijekom realiziranja programa bit će lociran Mural Punkt koji je dobro poznat koncept građanima Mostara. Lokalne autorice Karla Ćosić i Iris Ivković i ulični umjetnik iz Sarajeva Benjamin Čengić radit će na tematskoj intervenciji.

Ta mostarska ulica dobit će svoj prvi mural većih dimenzija koji će impresivnim koloritom i motivom dati potpuno novu vizualnu dinamiku prostoru.

U periodu od 1. do 4. decembra KulturStadt Punkt bit će u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar, gdje će mladi imati priliku na edukativnoj radionici učiti o suvremenoj i javnoj umjetnosti kroz teorijski i praktični dio.

Lokalni eksperti na ovom polju umjetnosti predavanja približit će srednjoškolcima njemačku umjetnost urbanog slikarstva. Nakon teorijskog dijela sudionici radionice imat će priliku da izlaskom u javni prostor izraze svoje likovne sposobnosti te Mostar pretvore u svoje platno.

U subotu, 4. decembra, Musik Punkt će rasplesati Klub 27 u MC Pavarotti. Gostovat će DJ Tijana ILLMN iz Banje Luke uz lokalnu podršku Ploggena koji će nas provesti kroz muzičko historijsko putovanje elektronike prije i nakon pada Berlinskog zida.

U nedjelju, 5. decembra, OKC Abrašević postat će graffiti punkt i slušat ćemo “Priče sa zidova”. Događaj će biti upriličen u vidu razgovora s jednim od pionira bh. graffiti i hip hop scene. Riječ je o Frenkiju, poznatom na graffiti sceni kao LACK. Do sada je objavio svoje dvije knjige koje je podržao Goethe-Institut BiH u kojima se osvrće na nastanak prvih grafita na tlu BiH i utjecaj njemačke scene na stvaranje njegovog osobnog rukopisa.

Ovim događajem će se publika u Mostaru i šire upoznati s graffiti kulturom, njenim temeljima na našim prostorima i izazovima s kojima se suočava i koje nadilazi.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas