Mostar i 22 lokalne samouprave iz BiH uspostavile Platformu za razmjenu o lokalnoj upravi

Grupa od 23 lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine, na sastanku u Sarajevu 24. 5. 2022. godine, uspostavila je Platformu za razmjenu o pitanjima lokalne uprave između općina i gradova.

Platforma je uspostavljena u okviru projekta „Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu za period 2022-2025.

Platforma ima za cilj pružiti podršku lokalnim vlastima u poboljšanju kvaliteta lokalne demokracije i u promoviranju otvorenog, odgovornog i uključivog donošenja odluka.

Platforma će služiti kao mreža u kojoj će se dijeliti iskustva i dobre prakse između općina i gradova u Bosni i Hercegovini i lokalnih samouprava širom Europe.

Lokalne samouprave* bit će angažirane u aktivnostima razvoja kapaciteta u oblastima demokratskih inovacija, deliberativnih alata i sudjelovanja građana, kao i otvorene vlade, javne etike i transparentnog i odgovornog lokalnog odlučivanja, uključujući nacionalne i međunarodne razmjene između kolega.

Platforma će podržati i strateške interese Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i gradova Republike Srpske, ključnih partnera u projektu.

„Trenutni kontekst, obilježen višestrukom krizom, doveo je do izražaja potrebu za unapređenjem odgovornosti i transparentnosti, za rješavanje sistemskih nejednakosti i za povećanjem učešća građana u lokalnom životu, a Kongres sa zadovoljstvom podržava lokalne vlasti širom zemlje u ovom poduhvatu“, istakla je Jelena Drenjanin, predsjedavajuća Odbora za upravu Kongresa, na otvaranju skupa.

“U godini kada obilježavamo 20. godišnjicu članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe, sjajno je vidjeti zajednički rad lokalnih vlasti iz cijele zemlje kako bi što bolje odgovorile na potrebe ljudi u svojim sredinama”, naglasila je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

„Zahvalni smo što smo dobili konkretnu podršku od Vijeća Europe koju prepoznaju lokalne vlasti širom zemlje i svi se radujemo što ćemo imati koristi od rezultata ovog programa“, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, izjavila je i u ime Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Ovaj prvi sastanak okupio je gradonačelnike i predsjednike lokalnih vijeća i poslužio kao prilika za međusobnu razmjenu iskustava između općina i gradova u zemlji, kao i s njihovim kolegama iz Europe o temama inovativnih demokratskih pristupa, otvorene vlasti, političkog integriteta i transparentnosti u cilju povećanja povjerenja građana.

*Općine/gradovi koji će sudjelovati u ovim aktivnostima su Berkovići, Bijeljina, Bratunac, Brod, Centar Sarajevo, Doboj Brod, Doboj Jug, Gradačac, Ilijaš, Jajce, Jezero, Kostajnica, Lopare, Lukavac, Maglaj, Modriča, Mostar, Orašje , Sokolac, Teslić, Travnik, Vareš i Vukosavlje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

Popularno danas