Mostar emisiju stakleničkih plinova do 2030. godine planira smanjiti za minimalno 40%

U okviru Akcijskog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP) Grada Mostara planirano je do 2030. godine smanjiti emisije CO2 za minimalno 40 posto, ukazao je voditelj projekta izrade SECAP-a i energetski menadžer Grada Mostara Darko Knezović na prezentaciji Akcijskog plana.

– Današnji događaj planiran je kao info-radionica i prvenstveni nam je cilj uključiti javnost izravno u izradu jako važnog projekta ovog strateškog i akcijskog plana. Grad Mostar je potpisnik sporazuma za klimu i energiju, čime smo se obvezali izraditi taj Akcijski plan. On, pak, nije sačinjen isključivo iz razloga da samo zadovoljimo neke puke direktive EU-a, on je uistinu „plavi plan“ koji će nam jasnopokazati ciljeve i kako do njih doći, istaknuo je Knezović.

U planu kojeg se odnosi na vremensko razdoblje do 2030. godine, navedeno je nekoliko strateških ciljeva, među kojima smanjenje emisije CO2 za minimalno 40%, uključivost i povećanje energetske učinkovitosti te korištenje obnovljivih izvora energija od minimalno 32,5 posto.

MOSTAR, 25. travnja (FENA) – U Mostaru je u utorak održana info radionica na kojoj je predstavljen Akcijski plan za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP) Grada Mostara do 2030. godine. (Foto FENA/ES)

– Grad Mostar je već na tragu ostvarenja tih ciljeva. Mi smo već 2016. godine napravili Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Mostara i ostvarili smo zacrtane ciljeve. Plan koji danas predstavljamo ne može se ostvariti bez uključenosti svih pojedinaca i svih onih koji žive i koji će živjeti u Mostaru, naveo je, nadalje, Knezović.

Iz Grada Mostara poručuju da energetska tranzicija ojačava dodatne koristi ublažavanja klimatskih promjena. Stručnjak za zaštitu okoliša u poduzeću „Zagrebinspekt“ Mostar Petar Barišić kazao je da ovaj projekt ima podršku UNDP-a u BiH, dok je „Zagrebinspekt“ dio konzorcija poduzeća koja su sudjelovala u izradi Akcijskog plana.

– Sam Akcijski plan služi nam kako bismo odredili temelj za primjenu određenih mjera kojima će se postići uštedu energije, tj. smanjenje emisija stakleničkih plinova ali i poboljšati otpornost grada na klimatske promjene koje nam dolaze u budućnosti i koje su već evidentne, istaknuo je Barišić, prema čijim je riječima Plan temelj za pojedinačne projekte koje će se raditi sukladno predloženim mjerama, a koje obuhvaćaju utopljavanje objekata javne namjene, zamjenu neefikasnih uređaja onim efikasnijima, izradu zelenih otoka i reciklažnog dvorišta.

– Dosta mjera koje smo predložili je već odavno planirano, samo je trebalo pronaći način kako ih primijeniti, tj. kako postaviti temelj da se krene s njihovom izradom da bi se moglo iznaći financijska sredstva za provedbu mjera, zaključio je Barišić.

var penciCommentCallback = function ( response ) { jQuery.ajax( { type: 'GET', dataType: 'json', url: 'https://dnevni.ba/wp-admin/admin-ajax.php', data: { action: 'penci_clear_fbcomments', post_id: '' } } ) };

FB.Event.subscribe( 'comment.create', penciCommentCallback ); FB.Event.subscribe( 'comment.remove', penciCommentCallback ); }; (function ( d, s, id ) { var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0]; if ( d.getElementById( id ) ) { return; } js = d.createElement( s ); js.id = id; js.src="https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=348280475330978&autoLogAppEvents=1"; fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );

window.fbAsyncInit = function () { FB.init( { appId: '348280475330978', autoLogAppEvents: true, xfbml: true, version: 'v3.0' } ); };

}( document, 'script', 'facebook-jssdk' ));

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas