More
  VijestiMostar domaćin najvećeg znanstvenog događaja u regiji

  Mostar domaćin najvećeg znanstvenog događaja u regiji

  U okviru znanstvena konferencije “12. dani BHAAAS u BiH”, koja će se održati od 24. do 27. lipnja u Mostaru, planirano je 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice.

  Predavat će oko 300 eminentnih predavača pred stotinama sudionika iz više od 20 zemalja.

  Posebnu pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih znanosti, koje je pripremila Tehnička sekcija Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

  Ovoga puta predstavit će najnovija istraživanja i dostignuća u različitim oblastima tehničkih znanosti, kao i održivom urbanom razvoju u okviru multidisciplinarnog simpozija, najavili su organizatori.

  Organizirano je deset sesija, u okviru kojih će biti prezentirano 63 rada.

  Radovi koji su prihvaćeni biće objavljeni u Advanced Technologies Systems (izdavač Springer Nature), a urednici su: prof. dr. Naida Ademović, prof. dr. Edin Mujčić, prof. dr. Zlatan Akšamija, prof. dr. Jasmin Kevrić, prof. dr. Samir Avdaković, prof. dr. Ismar Volić.

  Po prvi put u sklopu Dana BHAAAS-a bit će održat i simpozij na temu “Održivi urbani razvoj: Projektiranje pametnih, inkluzivnih i otpornih gradova” na kojem će se okupiti stručnjaci iz oblast arhitekture, urbanizma, građevinarstva i elektrotehnike.

  Voditeljica simpozija prof. dr. Tijana Tufek-Memišević napominje važnost interdisciplinarnog pristupa izazovima održivom razvoju, te značaj učešća i obrazovanja javnosti.

  Naučni radovi koji budu prezentirani na simpoziju ujedno će se objaviti i u uglednom naučnom magazinu “Springer”.

  Planirana je i panel diskusija s predavanjima gostujućih stručnjaka na temu urbanog razvoja u regiji. Svoja iskustva i radove kroz gostujuća predavanja podijelit će i svjetski stručnjaci koji trenutno predvode različite urbanističke platforme.

  U sklopu četverodnevne konferencije organiziran je i natječaj za studente iz tehničkih oblasti na temu “Let’s talk Smart”, a pobjednici istog imat će priliku podijeliti svoje ideje s publikom na simpoziju.

  Podsjećamo, “Dani BHAAAS u BiH” održavaju se svake godine, a organizator je jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske bh. dijaspore Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img