Mlatio ženu do nesvijesti, prijetio joj ubojstvom. Sud ga oslobodio zatvora

Skoro godinu dana učestalo je mlatio svoju izvanbračnu suprugu, udarao ju je šakama u glavu, gušio je dok nije pala u nesvijest, govorio joj da će je ubiti, baciti u bunar, a pred drugima je ponavljao i da je čeka posebna bačva u podrumu. Pred djecom joj je govorio da će je “nabiti na ražanj i okretati dok joj oči cvrče na žeravici”, a ražnjem je prijetio i njenoj majci te njenom sinu iz prvog braka, piše index.hr.

Sve se odvijalo od veljače 2018. godine do siječnja 2019., da bi ga u postupku koji je okončan ovih dana na Općinskom sudu u Splitu sudac Mario Franetović osudio na godinu dana uvjetnog zatvora, u koji neće ići ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo.

Rekao je da će je voziti na posao i s posla, oduzimao joj mobitel

Žrtva je na suđenju ispričala da se N. F. prema njoj počeo nasilnički ponašati kada je bila trudna, a da je nasilje postalo svakodnevno tri mjeseca prije nego je otišla od kuće. Osim što ju je često tukao, razbio joj je mobitel te joj nakon toga dao zamjenski koji joj je jednom prilikom oduzeo.

“Istaknula je i kako joj je okrivljenik branio da ide raditi. Optuživao ju je da ne odlazi na posao nego se kurva. Jedne prigode je poludio što je od plaće platila osiguranje za automobil i te prigode joj je također rekao kako se kurva okolo.

Tijekom studenog i prosinca prošle godine joj je rekao kako će biti stalno kući s djecom i dovoditi je i odvoditi me s posla kako se ne bih mogla kurvati. Nakon optuživanja za kurvanje, tukao ju je u glavu i vrat, šakama iza ušiju te je gušio. Znao bi joj reći da će isisati život iz nje”, stoji u presudi.

“Rekla da ju tuče, veže lancima, te ju prisiljava na seksualne odnose i traži da se smije”

Nesretna je žena pred sudom također rekla da je N. F. njihovoj jednogodišnjoj kćeri govorio da će zajedno mami kidati prst po prst i vaditi oko po oko ako pogriješi. Njezina je majka također rekla kako je od njega čula razne prijetnje te da je jednom vidjela kako je guši u autu, a jednom kako je udara na cesti.

N. F. je prijetio i žrtvinom bivšem suprugu koji je na sudu rekao da je od žrtve čuo da nasilnik u podrumu skriva bombe, a u autu pištolj. “Tada mu je rekla da ju sadašnji partner Nikola unatrag dvije godine fizički i psihički zlostavlja na način da ju svakodnevno psihički maltretira, prijeti joj i nadzire ju, rekla je kako ju tuče, veže lancima, te ju prisiljava na seksualne odnose i pri tome traži od nje da se smije”, kazao je.

Negirao krivnju

N. F. je pred sudom rekao da se ne smatra krivim ni za što što mu se stavlja na teret, no u obrani je djelomično potvrdio navode iz optužnice. Sudac je zaključio da su iskazi svjedoka ipak dovoljno uvjerljivi, logični i podudarni da bi ih prihvatio kao činjenice te ga je proglasio krivim za sva kaznena djela za koja je i optužen.

“Sud je kao otegotne okolnosti cijenio raniju kaznenu i prekršajnu osuđivanost, stupanj povrede zaštićenog dobra kao i okolnosti u kojima je ispoljavao nasilje prema žrtvi, a njegova bezobzirnost proizlazi iz činjenice što se nije ustručavao udarati žrtvu ispred njezine majke te je opstruirao postupak ne odazivajući se pozivima ili ih uopće nije zaprimao te se njegova nazočnost na raspravi mogla osigurati isključivo prisilno”, navodi se u optužnici.

Sudac: Skrbi o novoj obitelji, ostvario je promjenu

No kod određivanja zatvorske kazne prevagnule su olakotne okolnosti, odnosno to da je na kraju izrazio kajanje i da je tvrdio kako sada živi s novom ženom, brine o troje djece i nije više nasilan. Osim toga, sudac je kao olakotno ocijenio da se ostali oštećeni u drugom dijelu postupka nisu odazvali na sudske pozive, “čime su pokazali nezainteresiranost prema ovom postupku i prema kaznenom progonu okrivljenika”.

“Sud je uvjerenja kako nakon dugotrajnog postupka, razdoblja provedenog u istražnom zatvoru koje je ostavilo traga na okrivljenika te izraženog kajanja i izražene želje za promjenom načina života te konkretni koraci u vidu skrbi prema novoj obitelji i troje djece koji su se rodili u toj zajednici okrivljenik je dobrim dijelom takvu vrstu promjene uspio i ostvariti pa je stoga na okrivljenika moguće utjecati uvjetnom osudom da se uzdržava ovakvog ili sličnog ponašanja te će jedno ukazati drugim mogućim počiniteljima ovakvih kaznenih djela na neprihvatljivost ovakvog postupanja”, zaključio je sudac.

Mlatio ženu do nesvijesti, prijetio joj ubojstvom. Sud ga oslobodio zatvora Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas